2024. április 25., csütörtök

Kik felelnek a Krivaja szennyezettségéért?

Fremond: Az állati maradványok feldolgozása felelősségteljes munka, de Topolya lakosságának is joga van a tiszta levegőre – Szociális kártya jövő márciustól

A Krivaja folyó és Topolya légszennyezettsége kapcsán mit tervez tenni a kormány, illetve a környezetvédelmi minisztérium? Milyen módon tud a kormány, a környezetvédelmi minisztérium, illetve a tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárság kihatni ennek a problémának a megoldására? – tette fel a kérdést Fremond Áprád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője csütörtökön a köztársasági képviselőházban, amikor az ülés kezdete előtt képviselői kérdéseket intézhettek az érintett állami intézmények felé.
Fremond kiemelte, Topolya már évek óta küzd a légszennyezettséggel, a településen működő állati maradványok feldolgozásával foglalkozó üzem által kibocsátott kellemetlen szaggal, valamint a Krivaja folyó szennyezettségével, ugyanis a település szennyvize, valamint a településen működő üzemek hulladékvize is a folyóba kerül.
Topolyán számos beruházás, projektum elkezdődött, illetve megvalósult, ami a település fejlődését szolgálja, mégis a legégetőbb kérdést éppen ez a két probléma veti fel, így az elmúlt időszakban megkezdték a topolyai szennyvíztisztító építését, amivel várhatóan megoldódik a probléma jelentős része.

Fremond Árpád elmondta, hogy Topolyán a Žibel Kft. állati maradványokat feldolgozó üzem jelentős a település számára, hiszen számos munkahelyet biztosít, a vállalat felelősségteljes és a társadalom számára fontos munkát végez, hiszen az állati maradványok egészségügyi és környezetvédelmi veszélyt is hordoznak magukban. Ezért fontos, hogy közösen találjanak megoldást a felmerülő problémákra. Kiemelte, mindenki érdeke, hogy minden vállalat a törvény előírásainak megfelelően működjön, így kérdéseit kibővítette azzal, hogy a vállalat betartja-e a környezetvédelmi előírásokat? Fizetett-e már büntetést a jogszabályok megsértése miatt? Mikor és ki ellenőrizte a vállalat üzletelését? Vettek-e mintát a Krivaja folyóból, ami alapján meg lehetett állapítani, kik felelnek a folyó szennyezettségéért? Hogyan tud az önkormányzat segíteni egy magánvállalatnak egy saját víztisztító felépítésében?

A képviselői kérdések után, amelyek között szó esett a pártok közötti párbeszéd folytatásáról is, Ivica Dačić házelnök csupán annyit válaszolt, sem a párbeszéd folytatásának időpontját, sem módját nem határozták még meg. Az általános álláspont az, hogy minden pártnak részt kellene vennie e párbeszédben, amelyet az EU képviselői felügyelnének.
Ezt követően a parlamenti képviselők két törvény autentikus értelmezésével folytatták a vitát, mégpedig a korrupció ellenes törvény kapcsán pontosították a köztisztviselő megnevezést. Félreérthető volt ugyanis az eddigi értelmezés szerinti megfogalmazás, miszerint köztisztviselőnek számít a közhatalmi szervekben megválasztott és kinevezett minden személy. Kivételt képeznek a közhatalmat képviselő gazdasági társaságok irányításában részt vállaló magántőkét képviselői egyének. Ezt a megjelölést pontosították azzal, hogy köztisztviselő mindenki, akit közvetlenül választanak meg a polgárok, illetve akiket a köztársasági képviselőház, az állam elnöke, a kormány, a tartományi képviselőház, a tartományi kormány, valamint az önkormányzatok szervei neveznek ki, valamint akiket a Legfőbb Semmítőszék, a Legfőbb Bírói Tanács, illetve az Állami Ügyészi Tanács nevez ki.
A másik törvény értelmezése a felsőfokú oktatást érintette, illetve azokat a 65 évnél idősebb egyetemi tanárokat, akik nyugdíjaztatásuk után munkaviszonyban maradnak meghatározott időre. Ők nem tölthetnek be semmilyen funkciót a felsőfokú oktatási intézmények irányító szerveiben.
A vita után megszavazták a napirenden szereplő törvényjavaslatokat, így a törvényértelmezések mellett elfogadták az Észak-Macedóniával kötött megállapodást, ami a migránsok embercsempészetének megakadályozására vonatkozik, valamint a Lesothói Királysággal kötött, védelmi együttműködést érintő megállapodást.
Megszavazták a szociális kártyáról szóló törvényjavaslatot is, amellyel az állam egy integrált rendszert kíván kialakítani, hogy valóban azok kapjanak segélyt, akiknek arra szükségük van. A rendszer részét képezi majd az adóhivatal, a Belügyminisztérium, valamint a kataszteri hivatalok is, hogy teljes képet lehessen kapni a pénzjuttatások használóiról, így igazságosabbá téve a támogatás rendszerét is. Egyszerűsödik majd a szociális segély igényléséhez szükséges ügyintézés is. A szociális kártyák alkalmazására 2022. március 1-jétől lehet számítani.