2024. április 25., csütörtök

Hazugságjárvány a médiában

A szerb napilapok címoldalán közölt minden hatodik hír hazugságnak bizonyult – számolt be friss jelentésében a Stratégiai Politikai Tanács (CFSP), melynek kutatását a belgrádi amerikai nagykövetség támogatta. Az erről szóló információk A szerbiai Covid–19-válság külpolitikai következményei című tanulmány részét képezik, ennek eredményeit pedig egy csütörtök esti online konferencián tárták a nyilvánosság elé. A címlapok egyébként 2020-ban – értelemszerűen – a koronavírussal foglalkoztak a leginkább, a kiemelt hírek 26,9 százalékának volt ez a témája, a második helyen a politikai kérdések szerepeltek 17,5 százalékos „részesedéssel”. A legnagyobb külpolitikai partnerek közül az Egyesült Államok jelent meg leggyakrabban (170 alkalommal) a címoldalakon, Oroszország 84, az Európai Unió pedig 50 alkalommal jelent meg kiemelt helyen.

A kutatás célja valójában az volt, hogy elemezze, milyen kontextusban foglalkoztak a lapok Szerbia nyugati partnereivel, vagyis az USA-val, az EU-val és a NATO-val, s hogyan írtak a keleti partnerekről, azaz Oroszországról és Kínáról. Összesen 2673 címoldalt vizsgáltak meg, a Večernje novosti, a Danas, a Blic, a Kurir, a Politika, az Informer, az Alo és a Srpski telegraf képezték az elemzés tárgyát. Megállapították, hogy a címoldali információk 16,8 százaléka álhírnek számított, ezért is adta a szervezet az esti sajtótájékoztatónak az Álhírek járványa elnevezést.

A legtöbb hazugság a címoldalon a NATO-ról és az Egyesült Államokról szólt, a legkevesebb pedig Kínáról és az Európai Unióról. Negatív beszámolók jelentek meg többnyire a nyugati, s pozitívak a keleti partnerekről – állapította meg a CFSP.

Az amerikai információkat 463 címoldali hírben hozták az említett lapok, a hírek 28,7 százaléka hamis volt. Az esetek 51,1 százalékában neutrális volt a cím, 29,3 százalékában pozitív, 19,6 százalékában negatív az összefüggés. A címek mintegy fele szenzációhajhászásnak minősíthető.

Oroszország 209 címoldali pozíciót kapott tavaly. Az esetek kétharmadában pozitív beszámolók voltak ezek, csak 8,1 százaléka volt a címeknek negatív tartalmat közlő, a többi neutrálisnak számított. Oroszország esetében sem alacsony viszont az álhírek száma, ez határozta meg a közölt információk 24,4 százalékát.

Az Európai Unió 200 címoldali közlést nyert, minden ötödik hír hamis volt. A cikkeknek majdnem fele neutrális hangnemet ütött meg, 36,5 százaléka negatívat, 16,5 százaléka pedig pozitívat. A hírek 30 százaléka szenzációt kívánt közölni.

Kína különösen kedvező fényben volt feltüntetve, a címoldali cikkek 61,8 százaléka pozitív hangvételűnek számított, csak 6,8 százalék volt kedvezőtlen. A hazugságok száma nem alacsony, 21,6 százalék, a szenzációhajhász címek aránya 45 százalék volt.

A legtöbb hamis hírt a NATO-ról közölték a szerb lapok, azok 41,9 százaléka álhír volt. A hírek 67,4 százaléka negatív fényben tüntette fel a katonai szövetséget, s mindössze két esetben szóltak arról pozitív hangnemben, de ebből egy hazugság.