2024. április 25., csütörtök

Ma ismertetik a gazdasági csomag részleteit

A szerb államiság ünnepe előtt Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter ma ismertetik a korábban bejelentett gazdasági intézkedéscsomag részleteit, mely a polgárokat és a gazdaságot is érinti.

Az előző két csomaghoz hasonlóan ennek is a munkahelyek megőrzése és a koronavírus világjárvány okozta válság következményeinek mérséklése a célja.

Mint azt korábban ismertették, 2,5 milliárd eurós csomagról van szó. Az állam 1,5 minimálbért ad a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett azoknak a nagyvállalatoknak is, melyek több mint 500 főt foglalkoztatnak. A 48.000 dinár körüli összeget áprilisban kezdik befizetni. A turisztikai és a vendéglátóipari szektor ennél is nagyobb állami segélyben részesül, foglalkoztatottanként 80.000 dinár várható, míg a szállítmányozó vállalatok autóbuszonként 600 eurós támogatást kapnak hat hónapon át.

A felnőtt polgárok – mint erről a sajtó már többször beszámolt –, kétszer 30 euróra számíthatnak májusban és novemberben, a nyugdíjasoknak ezen felül 50 eurót utalnak át szeptember folyamán.

Mindezt ma részleteiben ismerteti a kormányfő és a pénzügyminiszter.