2024. április 19., péntek

Új gazdát keres a Petrohemija

Oroszország tárgyalásokat folytat a pancsovai Kőolaj-finomító Vállalat megvásárlása érdekében

– A orosz Gazprom Nyeft óriásvállalat komolyan érdeklődik a pancsovai Petrohemija Kőolaj-finomító Vállalat magánosítása iránt, de annak ellenére, hogy a tárgyalások már folynak, nagyon nehéz pontosan megállapítani ennek végső kimenetelét, valamint az esetleges szerződés tartalmát. Véleményem szerint hamarosan kiderülnek a részletek – jelentette ki tegnap Alekszandr Bocsan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete a Tanjug hírügynökségnek.

A belgrádi nagykövet szerint az adásvételi tárgyalások menete nem befolyásolja az eddig megkezdett projektumokat. Minden megkezdett munkát az ígért határidőben befejeznek. A média képviselőit arra is emlékeztette, hogy az orosz–szerb együttműködés rendkívül stabil, a legjobb tudomása szerint erről Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Aleksandar Vučić államfő is biztosították egymást a nemrégi telefonbeszélgetésük során. Az orosz vállalatok Szerbiában a járványidőszak első és legnehezebb fázisának idején sem álltak le.

– Erre nagyon jó bizonyíték volt az Oroszországi Vasutak (RZSD) zavartalan munkálatai, a Balkán Áramlat földgázvezeték üzembe helyezése január 1-jén, de említhető még a mélyfeldolgozó részleg üzembe helyezése a pancsovai kőolaj-finomítóban. Ezek jelentős eredmények, annak ellenére, hogy a körülmények igencsak az ipar és a fejlesztések ellen dolgoztak. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok háttérbe szorulása természetes következménye a jelenlegi járványhelyzetnek –  nyilatkozta Bocsan-Harcsanko.

A belgrádi orosz nagykövet azt is elmondta, hogy a Petrohemija üzem megvételéről a felek között már eddig is több szinten folytak a tárgyalások. Erről szó esett a kőolaj-finomító mélyfeldolgozó részlegének üzembe helyezésekor is, amikor novemberben pancsován járt Alekszandr Gyukov, a Gazprom Nyeft igazgatótanácsának elnöke.

Az infrastrukturális projekteket illetően az Oroszországi Vasutak az év végére ígérte az Ópazova (Stara Pazova)–Újvidék vasúti szakasznak a befejezését. Bocsan-Harcsenko elmondása szerint a vasútvonal a lehető legmagasabb európai standardokkal összhangban épül. A tervek szerint szintén az Oroszországi Vasutak hatáskörébe tartozik majd a Valjevót és Montenegrót összekötő vasútvonal felújítása is, a jelenlegi állapotok miatt azonban kár lenne biztosat mondani a munkálatok megkezdésének időpontjáról.

A belgrádi orosz nagykövet külön kiemelte az Oroszországi Vasutak belgrádi információs és oktatási központja megnyitásának fontosságát, amelynek feladata a hazai szakemberek tudásszintjének folyamatos növelésére szolgál majd.

– Ez nemcsak a technológia szempontjából fontos, hanem megerősíti a vállalat felelősségteljes, komoly és emberséges hozzáállását azzal az országgal szemben, ahol működik – jelentette ki Bocsan-Harcsenko.