2024. április 25., csütörtök

Önkiszolgáló a buszállomás helyén

Zentán lebontják a Severtrans volt buszállomását – A Mašinoremont napjai is meg vannak számlálva

Zentán nagy lendülettel folyik a bontása a Severtrans utasforgalmi vállalat buszállomásának, amelyet eladtak egy nagy német multinacionális üzletláncnak, amely Óbecsén a zentai lokációhoz hasonlóan a buszállomást vette meg és bontatta le. A zentai állomás bontását végző nagybecskereki vállalkozó munkavezetője kérdésünkre elmondta, hogy az állomás helyén novemberben, tehát a decemberi ünnepkör előtt állni fog az új szupermarket.

A bontás alatt álló buszállomásra még be-bekanyarodik egy-egy autóbusz, utas azonban már nem várja a buszokat. A nagykikindai Autoprevoz autóbuszának a sofőrje elmondta, hogy egyelőre tanácstalanok, ha Zentán meg kell állni, hogy hol is lesz majd a buszállomást felváltó új állomás. A jelekből ítélve Zentán ugyanaz történt, mint Óbecsén, ahol a buszállomást már eltörölték a föld felszínéről, de az önkormányzat addigra nem jelölte ki, nem alakította ki a lerombolt állomást felváltó buszmegállót. Az egykori buszállomás önmagában még nem biztosít elegendő helyet az új nagy önkiszolgálónak, ezért a szomszédos Mašinoremont is az állomás sorsára jut.

Amíg tartott a Zenta–Szabadka közötti vasútvonal felújítása, mentesítő buszjáratok közlekedtek a zentai vasútállomás és Szabadka között. Ez a hely alkalmasnak látszik egy új, néhány peronos buszállomás kialakítására, viszont az utasok számára nem a legideálisabb a vasútállomásnál leszállni az autóbuszról, hiszen a település központjáig még van mit gyalogolni, igaz, a séta egészséges.

Zentáról gyakorlatilag alig akad utasuk a városon áthaladó, Belgrádból és Újvidék irányából észak felé és onnan visszafelé közlekedő autóbuszoknak. Az a kevés utas, aki az átmenő autóbuszjáratok valamelyikére szeretne feljutni, megteheti a hídnál és a városból Ada irányába kivezető út mentén a benzinkútnál.

A Severtrans utasforgalmi vállalatban a kérdésünkre, hogy hányan utaznak a cég autóbuszain, azt a tömör és egyenes választ kaptunk, hogy senki. A Servertrans utas hiányában megszüntette a városközi járatait. Amiből még egyedül jövedelmet tudnak megvalósítani, az a diákutaztatás és a gépkocsivezetői képzés. A Tisza menti, észak-bácskai és észak-bánáti települések legtöbbjéből, szinte minden faluból havi bérlet kiváltásával utazhatnak a diákok a zentai középiskolákba.