2024. március 29., péntek
ÓBECSE

Közös platformon a választások előtt

Az Egyesült Szerbiai Ellenzék közös platformmal készül a hatalom és az ellenzék közötti márciusban várható tárgyalásokra. A választásokon való indulás egyenlő feltételeit szavatoló platform kidolgozásában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett.

Médiaszabadság, tisztességes választási feltételek és a választási szintek szétválasztása – ez a három alapkövetelménye az Egyesült Szerbiai Ellenzéknek. Az általuk követelt kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás, valamint a tisztességes választási feltételek megteremtésében az Európa Unió képviselőire is számítanak – mondta el tegnap Óbecsén megtartott sajtótájékoztatóján Csonka Áron pártelnök. Hozzátette: a választási kampány során minden pártot egységes anyagi támogatásban kellene részesíteni, és azonos sajtómegjelenést kellene biztosítani minden induló számára. Elmondása szerint a választási szintek szétválasztása is az egyenlő feltételek megteremtésének az egyik alapkövetelménye – az általuk is szorgalmazott rendkívüli választásokat először helyi, majd tartományi és köztársasági szinten kellene megtartani, ezt követően kellene megszervezni a köztársasági elnöki választást.

A kormányzati struktúrák és az ellenzék között várható tárgyalásokon közvetítőként az Európai Unió képviselői is részt vesznek majd. Csonka Áron hozzátette: az Európai Uniótól és az EBESZ-től nem csak a hatalmi koalíció és az ellenzék közötti párbeszéd lefolytatásában és a választási feltételek kialakításában várnak támogatást, de a nemzetközi missziók a kialkudott feltételeknek a választásokon való ellenőrzésében is szerepet kel hogy vállaljanak.

Amennyiben a választási feltételekről szóló tárgyalásokon nem sikerül megállapodásra jutni, Csonka Áron szerint az ellenzék valószínűleg ismét bojkottálni fogja a választásokat.