2024. április 25., csütörtök

Levonult az első árhullám

A Temes vízszintje várhatóan tavasszal éri el a kritikus szintet

Az utóbbi napokban esett csapadék miatt megemelkedett a Déli-Kárpátokban eredő bánáti folyók – a Béga, Néra, Berzava és a Temes – vizének szintje, de nagyobb mértékben csak az utóbbinak. Az árhullám egyelőre levonult, de a kritikus időszak csak a tavaszi olvadás idején kezdődik. Februárban azonban még korai hosszabb távú előrejelzést adni.

Az utóbbi napokban elsősorban a Temes szintje emelkedett nagyobb mértékben, ami miatt rendes árvízvédelmi állapotot vezettek be a legszeszélyesebb bánáti folyón.

– Két nappal ezelőtt rendes árvízvédelmi intézkedést rendeltünk el a Temes folyón. Tegnap az árhullám csúcsa 340 cm-el meghaladta a rendes árvízvédelmi határt és a módosi (Jaša Tomić) mérőhelyen elérte az 510 centimétert. Azóta fokozatosan csökken a szintje. Úgyszintén mérsékelten csökkent a Berzava vizének szintje is. A Béga stagnál, illetve enyhe a vízszintemelkedés, akárcsak a Tiszán. Úgyhogy nagyjából minden folyó szintje megszokottnak nevezhető, vagyis levonult az első idei árhullám – mondta Goran Andrijašević, a nagybecskereki Közép-Bánát Vízgazdálkodási Társaság árvízvédelmi szektorának igazgatóhelyettese.

A szakemberek folyamatosan kapcsolatban vannak román kollégáikkal és a tőlük kapott információk birtokában egyelőre nem várnak újabb árhullámot.

– Hosszú távú előrejelzést nem adhatunk, mert még nem voltak komolyabb havazások a Kárpátokban, amiből megjósolhatnánk azt, hogy milyen tavaszra számíthatunk. Erre még korán van, de egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzet, ami a bánáti vizeket illeti, a megszokott. A Temes egy közepes, átlagos vízszinttel vonul le, ami nem ad okot aggodalomra – értékeli a vízügyi szakember.

Az alig 150 lakosú Temes menti Surján (Šurjan), 1,5 kilométerre van a román határtól és 6 km-re Módostól (Jaša Tomić), melytől csak a Temes és annak árterülete választ el. A település lakóházai gyakran alacsonyabban vannak a folyó szintjénél. A helybeliek azonban ezt már megszokták. A Temes 1966-ban elpusztította a falut. A helybeli Berta Mihály akkor 12 éves volt, és emlékszik arra, hogy a lakosok szekereken menekültek a faluból.

– Azután voltak még nagy vizek és veszélyes helyzetek, de sohasem volt akkora, hogy kiöntött volna a folyó. Meg az állam akkor készítetett töltést a falu körül. Megszoktuk a magas vízállást a Temesen. Majdnem minden évben, vagy minden második évben följön a töltésig, de a töltés véd bennünket. Védve vagyunk, úgyhogy nem félünk – mondta.

Bánátban legutóbb 2005 tavaszán volt katasztrofális árvíz, amikor a Temes és a Béga, a román oldalon elhagyta a medret és lejjebb elárasztotta Módost és Káptalanfalvát.