2024. április 19., péntek

Népzenészképzés Tornyoson

Számos népi hangszer közül választhatnak az érdeklődők

A tavalyi évhez hasonlóan a tornyosi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület az idén is megrendezte népzenei oktatását. Ennek kapcsán Tóth Ugyonka Frigyes, az egyesület vezetője elmondta, hogy ennek elsődleges célkitűzése, hogy a Zenta községhez tartozó településen fiatalítsák a már meglévő tamburazenekart, ugyanakkor egy új zenekar megalapítását sem zárják ki.

– Vonatkozik ez elsősorban a vonósokra, ugyanis országos szinten hiány van képzett népzenészekből, zenekarokból. Természetesen ez a képzés megalapozhatja egy új citerazenekar megalakulását, illetve pásztorfurulyán játszó szólisták egyéni fejlődését is – jegyezte meg a művelődési egyesület vezetője, hozzátéve, hogy ezzel az egyesület tevékenységének a folytonosságát is biztosítani szeretnék. A képzés résztvevői számos hangszer megszólítását sajátíthatják el, így kis (prím)tamburán, basszprímán, kontrán, tamburabőgőn, hegedűn, brácsán, hegedűbőgőn, citerán és pásztorfurulyán is megtanulhatnak játszani. Jelenleg húsz tanulóval foglalkoznak, ahogyan a járvánnyal kapcsolatos előírások megengedik. Tóth Ugyonka Frigyes elmesélte, hogy a képzést tavaly márciusban kezdték volna el, de mire lezajlottak az előzetes megbeszélések, és megtörtént a hangszerek kiválasztása, addigra bevezették a kijárási és gyülekezési tilalmat. Tehát egészen őszig pihentették a népzeneoktatást, de ez nem szegte kedvét sem az az oktatóknak, sem a jelentkezőknek. Jelen pillanatban is az érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően folyik a képzés, kis csoportokban – mesélte beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy a projekttel hosszú távú célokat tűztek ki maguk elé, vagyis nem csak egy fellépésre készülnek.

A projektumot teljes egészében a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatja anyagilag; a kezdeményezésben részt vesz a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is.