2024. március 29., péntek
MAGYARKANIZSAI BIRKÓZÓAKADÉMIA

Rangos belgrádi küldöttség

Tegnap a lehető legrangosabb belgrádi sportküldöttség tisztelte meg a Magyarkanizsán épülő birkózó akadémiát, hiszen a Tisza-parti városba látogatott Božidar Maljković, a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke, aki Nenad Lalović, a Birkózó Világszövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának a tagja, Željko Trajković, a Szerbiai Birkózó-szövetség elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke kíséretében megtekintette a munkálatokat, a vendéglátó Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetőjének társaságában.

Bálint Zoltán, Božidar Maljković és Pásztor István az akadémia egyik helyiségében (Gergely Árpád felvétele)

Bálint Zoltán, Božidar Maljković és Pásztor István az akadémia egyik helyiségében (Gergely Árpád felvétele)

A szerbiai sport első emberét sokan még kosárlabdaedzőként ismerték meg, különösen az a nemzedék, amely élénken emlékszik a Toni Kukoč és Dino Rađa nevével fémjelzett Jugoplastikára. Fényes tréneri karrierje során edzette ő többek között a Barcelonát, a Limoge-t, a Panathinaikoszt, az Unicaját és a Real Madridot is, 2013-ban a szlovén válogatott éléről vonult „nyugdíjba”, a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöki székébe pedig 2017-ben került. Elismerései között a legértékesebb nyilván az, hogy a FIBA a közé a tíz edző közé sorolta, akik meghatározták a XX. század kosárlabdáját, emellett pedig négyszer volt Európa legjobb edzője, négy Euroliga-győzelme pedig csak hab a tortán. A megbecsült szakembert Bálint Zoltán vezette végig az akadémián, elmagyarázva az akadémia rendeltetését, Jurić Andrea vezetőmérnök a technikai részleteket ismertette, Pásztor István pedig a leendő diákok oktatására, iskoláztatására is kitért. Božidar Maljković nagy elégedettséggel nyugtázta, hogy Szerbia egy ilyen pazar sportlétesítménnyel gazdagodik.

– A szerbiai birkózás olimpiai szereplését aranyérmek fémjelzik, hiszen a birkózók már hosszú évtizedek óta a legfényesebb eredményekkel örvendeztetnek meg bennünket. A birkózást sokáig nem értettem, de idővel megszerettem, így teljes mértékben tisztában vagyok ennek az akadémiának a jelentőségével. Mindebben nagyon fontos, hogy az emberi faktor is megvolt, tehát voltak olyan személyek, akik állhatatos munkával mindezt megvalósították. Ha okosak vagyunk, a jövőben gazdaságilag is ki lehet majd használni ezt a létesítményt, hiszen már lelki szemeim előtt látom az olimpiai bizottság egyik kihelyezett közgyűlését itt. Bajnokokat szeretnénk itt nevelni, de nagyon fontos az is, hogy kiváló embereket faragjunk a fiatalokból. Itt a jövőben világhírű szakemberek ténykedhetnek majd, s ezt az olimpiai bizottság teljes mellszélességgel támogatja. Ékes példa erre az, hogy pont a mi kezdeményezésünkre került a férfi kézilabda-válogatottunk élére spanyol szakember, mert szinte felfoghatatlan mélységekre került az a sportágunk, amelyben egykor világnagyhatalom voltunk. Az eredmények mindjárt jöttek, de nem is kell ennyire távolra mennünk, hiszen a szerb birkózóválogatott élén is külföldi, a bolgár Sztojan Dobrev áll, aki szaktudásával már több olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel gazdagított bennünket – nyilatkozta Maljković, aki a közelgő tokiói olimpia kapcsán nem akart jóslatokba bocsátkozni, de véleménye szerint kemény dió lesz az idei világjáték, hiszen szerinte a 10 700 sportoló közül 10-20 százalék védőoltás nélkül érkezik majd a japán fővárosba, de sok más tényező is nehezíti majd a sikeres szereplést.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

Pásztor számos alkalommal hangoztatta már, mit is jelent a vajdasági, a szerbiai sport számára ez az akadémia, gondolatait ezúttal is megosztotta.

– Nem kell külön hangoztatni, vidékünk mekkora tehetségeket nevelt ki birkózásban. Amennyiben a múltban voltak bajnokaink, a jövőben is lehetnek, bár a körülmények megváltoztak: mi sokáig a sportot „kisiparosként” űztük, a világ sportja azonban mára már nagyüzem lett, igazi iparág, s ehhez alkalmazkodni kell. Ezzel a létesítménnyel felvehetjük a versenyt a fejlettebb közegekkel is, és biztos vagyok benne, hogy szeptembertől az akadémián megindul az értékes munka, amelynek gyümölcseit néhány év múlva már élvezhetjük is – hangoztatta a VMSZ elnöke.