2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Félmillió Sinopharm vakcina érkezett

Új termelési részlegre lesz szükség a Torlak Intézetben

Szerdán a délelőtti órákban Kínában berakodták az Air Serbia gépébe az 500 ezer adagnyi Sinopharm vakcinát, a szállítmány este megérkezett a belgrádi repülőtérre, ahol Ana Brnabić kormányfő várta be.


A védőoltás témájában Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár megismételte, hogy a Torlak Virológiai Intézet ideális esetben 2-3 hónapon belül kezdheti meg az országba érkező Szputnyik V oltóanyag ampullákba való töltését és csomagolását, majd év végéig, vagy kicsivel azelőtt, megkezdődhet az önálló gyártás. A Prva Tv-nek nyilatkozva elmondta, az önálló gyártás megkezdése előtt új gyártási részleget kell kialakítani, ebben Oroszország segítségére számít Szerbia.
Ana Brnabić kormányfő nyilatkozatából pedig az derült ki, hogy megkezdődtek a tárgyalások az orosz Gamaleja Intézettel az egydózisú Szputnyik Light vakcina beszerzéséről, a Szputnyik V tekintetében pedig folytatódtak.

VAKCINA, MAJD LAZULÁS
A napokban az egészségügyi válságstáb több tagja is aggodalmának adott hangot az egyébként stabilnak minősített járványhelyzet tekintetében. Szerdán Ivo Udovičić alezredes, a karaburmai Katonai-Orvosi Központ vezetője csatlakozott kollégáihoz, mondván: a mutatók arra utalnak, hogy a járvány nem csillapodik, és nem is ér véget egyhamar. Az említett létesítményben kezelt 83 páciens java része 40 és 60 év közötti, de 20 és 30 évesek is vannak, valamennyien súlyos tüdőgyulladással. Udovičić szintén arról beszélt, hogy a betegek egy részénél a téli üdülőhelyekről való visszatértük után kezdődtek a Covid–19 tünetei. A szakértő szerint mind többen vannak, akik a védőoltás első adagját követően szabadosabban kezdenek el viselkedni és ezért fertőződnek meg.

2088 FERTŐZÖTT – 14 ELHUNYT
A szerdai Covid-jelentés szerint egy nap alatt 12 987 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2088-nak az eredménye volt pozitív (16,1 százalék). Hivatalosan egy nap leforgása alatt 14 Covid-páciens hunyt el, 4168 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 1,01 százalék. Kórházi gyógykezelésre 3810 Covid-páciensnek van szüksége, mesterséges lélegeztetésre pedig 134-nek.
Vajdaságban előző nap 402 új fertőzést jegyeztek, 87-et Újvidéken. Az aktív fertőzések száma a tartományban 5806, Újvidéken 1504, a többi településen pedig ezer alatt alakul.