2024. április 26., péntek

A járvány a gyermekek mentális egészségében is kárt tehet

Németországban újabb, gyerekeken végzett kutatások eredményei azt sugalják, hogy a stressz, a szegénység, amelyet a koronavírus okozott, kihatással vannak a mentális egészségükre, s ez kifejezettebb a szegényebb sorsú családoknál – írja a Dnevnik hírportál.
A hamburg-eppendorfi Egészségügyi Központ tanulmánya szerint minden harmadik gyermek Németországban anxiózusban, a járvány által kiváltott depresszióban szenved, vagy olyan pszichoszomatikus tüneteket mutat, mint a fej- és hasfájás.
A tanulmány azt is közli, hogy a szegény sorsú és bevándorló hátterű családokból származó gyermekek és tinédzserek különösen ki vannak téve ezeknek a káros hatásoknak.
Ulrich Ravens-Sieberer az egyetemi kórház gyermekpszichiátriai klinikájának igazgatója elmondta, hogy azok a gyermekek, akik a járvány előtt jól voltak, illetve biztonságban és kellemesen érzik magukat a családjukban, nagyobb károk nélkül vészelik át a járványhelyzetet.
Hozzátette, hogy szükséges lett volna jobb megoldásokat találni, amelyekkel mentálisan és érzelmileg is megerősítették volna a rizikós helyzetben lévő családok gyermekeit.
A kutatók december és január folyamán több mint ezer 7 és 17 év közötti gyermeket teszteltek le, mellettük még további 1500 szülőt is.