2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT – Katonai alapvédelmi ismereteket vezetnének be a középiskolákban

A Védelmi Minisztérium, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériummal karöltve tervezi bevezetni a Szerb Köztársaság védelmi rendszerének alapjai elnevezésű tantárgyat a középiskolák harmadik és negyedik osztályai számára – jelentette be a Védelmi Minisztérium.

A tervezet szerint a tantárgy keretein belül a diákok alapismereteket szerezhetnek majd a hadsereg működéséről és szervezetéről, valamint történelméről és hagyományairól is.

Az óra az ország himnuszának eléneklésével venné kezdetét, melynek célja a tanulók hazaszeretetének erősítése. A tantárgy oktatása írott anyag, prezentációk és tanároknak, valamint diákoknak szóló kézikönyvek segítségével zajlana.

Az előadók osztályfőnökök lennének, az igazgatók pedig segítséget is kérhetnek. Ebben az esetben a hadsereg kötelékéből egy katona egyenruhában elmegy az iskolába, és segítséget nyújt az osztályfőnököknek a tanóra levezetésében.

Milan Krsmanović alezredes, a védelmi tárca illetékese a Pink televíziónak adott interjújában kifejtette, hogy ez a tantárgy fontos a középiskolák végzős osztályainak tanulói számára, mivel felnőtt polgárokként jogaik és kötelezettségeik is vannak az állammal szemben. Bevezetik őket a katonai nyilvántartásba, beírhatják a Katonai Akadémiát, lehetnek szakképzett katonák, vagy akár a katonai szolgálati időt is elvégezhetik.

FRISSÍTETT – Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében kiemeli, hogy nem vezetnek be új tantárgyat a katonai alapvédelmi ismeretek elsajátításáért, ehelyett a középiskolák végzős tagozatainak lehetősége nyílik arra, hogy összesen négy tanórán (kettő az első, kettő a második félévben) megismerkedjenek a szerbiai katonaság működési elveivel. Az előírtak szerint a tanórákat az osztályfőnökök tartják majd a Védelmi Minisztérium kijelölt képviselőivel együtt, s összesen 11 témát dolgoznak fel a diákokkal.