2024. április 24., szerda

Vulin: Szerbia nem válhat a migránsok parkolójává

A migránsválság nem szűnik meg, amíg az EU nem helyezkedik közös álláspontra

Szerbia a legsikeresebb az illegális migrációk útvonalán tevékenykedő embercsempészet felszámolásában – hangasúlyozta Aleksandar Vulin belügyminiszter a köztársasági képviselőház szerdai rendkívüli ülésén, amelynek a naprendjén két megállapodás szerepelt, köztük az Észak-Macedóniával kötött, a migránsok embercsempészete elleni küzdelemben való együttműködési megállapodás. Vulin hozzátette, Szerbia nem válhat a migránsok parkolójává, nem jöhet-mehet csak úgy bárki, ezért fontos a két állam kormányának együttműködése.
Vulin a megállapodás ismertetésekor elmondta, a migránsválság 2015 óta nem szűnt meg, és a helyzet jelenlegi állása szerint addig nem kerül sor erre, amíg az EU nem fogalmaz meg egységes politikát ebben a kérdésben, illetve amíg a nagy államok nem alakítanak ki álláspontot a migránskérdéssel kapcsolatban. Közölte, amíg Szerbia a migránsok útvonalán található, fontos, hogy együttműködjön a hasonló helyzetben levő szomszédos államokkal, és közösen küzdjön az illegális migrációk ellen. Amit Szerbia tehetett, megtette, a migránsok minden szükséges ellátást megkapnak a befogadóközpontokban. Egészségügyi ellenőrzés alatt tartják őket, így nem jelentenek fertőzésveszélyt a járvány idején sem.
A felszólaló képviselők többsége is arra mutatott rá, hogy Szerbia a migránsok útvonalán található, amit az embercsempészek anyagi haszon fejében kihasználnak, kockáztatva sokszor azoknak az életét, akik Afrikából vagy a Közel-Keletről, a háborús területekről menekülnek a jobb életkörülmények reményében. Rámutattak, hogy a menedékkérők harmada kiskorú, és sok nő is van köztük, akik még kiszolgáltatobbak az emberkereskedők visszaéléseinek. Megemlítették azt is, hogy bár a polgárok többsége toleráns a migránsokkal szemben, vannak olyan települések – elsősorban ott, ahol a befogadóközpontok találhatók, vagy ahol több migráns jelenik meg – ahol a toleranciaszint alacsonyabb.
Dačić kihasználta Vulin jelenlétét a paralementben, és gratulált a belügyi szerveknek az elmúlt napok akciójához a bűnszervezetek felszámolásában. Kiemelte, a maffia társadalmunk rákfenéje. A belügyminiszter elmondta, a bűnszervezet tagjainak újabb letartóztatása várható, pénzügyi forrásaikat akarják elvágni, így lefoglalták a letartóztatottak ingóságait, illetve ingatlanjait.

Birói eskük
Szerdán tehették le azok a birák a birói esküjüket a paralementi képviselők előtt, akiket a képviselők többségi jóváhagyásával január 28-án megtartott rendkívüli ülésen először neveztek ki erre a funkcióra. Ez alkalommal Ivica Dačić meggyőződését fejezte ki, hogy az újonnan kinevezett bírák függetlenül, az Alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban, lelkismeretesen végzik majd a munkájukat, hozzájárulva ezáltal az igazságszolgáltatás reformjához.