2024. március 29., péntek

FRISSÍTETT – Fókuszban a koronavírus-járvány és a tömeges oltás

Belgrádba érkezett a cseh kormányfő

Hivatali látogatásra érkezett Szerbiába Andrej Babiš cseh kormányfő. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Nikola Selaković külügyminiszter fogadta.

Az egynapos szerbiai látogatásra érkező cseh miniszterelnököt Ana Brnabić szerb kormányfő is köszöntötte, a Szerbia Palota előtt ünnepi fogadást tartottak a tiszteletére, ahol felcsendült a két ország himnusza.

Brnabić a cseh miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón újságíróknak elmondta, hogy a szerb és a cseh szakértői küldöttség megvitatta az e-Közigazgatás portál tömeges oltással kapcsolatos rendszerét, valamint az immunizáción belüli prioritások meghatározását. Hozzátette, hogy a koronavírus elleni küzdelemben elért sikerekben jelentős szerepe volt a kórházi kapacitásoknak is, hiszen Szerbia sokkal több beteget kezelt kórházban, mint a világ más országai.

A szerb miniszterelnök szerint igazságtalan, hogy Szerbia tavaly egyetlen fejezetet sem nyitott az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások során. Hozzátette, hogy Csehország támogatja Szerbia az európai integrációs folyamatban.

Babiš cseh orvosszakértők társaságában érkezett Belgrádba. A szerb tisztségviselőkkel folytatott tárgyalása után megtekintik a belgrádi Vásár hármas csarnokában kialakított oltópontokat.

Később Babiš Aleksandar Vučić államfővel is találkozik.