2024. március 28., csütörtök
ZOMBOR

Egy hagyomány vége

A Somborske novine nem közölhet anyakönyvi híreket

A közvállalatok honlapjaiból ítélve Zomborban megállt az idő. A honlapokat nem frissítik, adatokat nem közölnek. A Közkórház egy időben napi kimutatást tett közzé a koronavírus járványra vonatkozóan, de valaki „odaszólhatott”, mert semmilyen kórházi adat nem szivárog már ki az intézményből. Talán úgy gondolja valaki, hogy nincs járvány, ha nem beszélünk róla.

De régi igazság, hogy a helyzet mindig fokozódhat.

Hát most éppen ez történt, a Somborske novine legutóbbi száma anyakönyvi hírek nélkül jelent meg. Nem azért, mert kifelejtette a szerkesztőség, hanem mert betiltotta a városi elöljáróság – erről tájékoztatta a lap olvasóit Milica Bunjevac Vorkapić főszerkesztő asszony.

Az anyakönyvi hírek (született, házasságot kötött, elhalálozott) 67 éven keresztül akadálytalanul jelentek meg a Somborske novine hasábjain, 1954 augusztusától. Senkit se zavart, hogy érzékeny személyes adatok szerepeltek a rovatban: született, házasságot kötött, elhalálozott. Kit zavart volna ez egy olyan országban, ahol a személyi szám is eleve visszaélés a személyes adatokkal? Mi köze van bárkinek a születési dátumomhoz? Semmi. Ezért mosolyogtat meg a (bármelyik) hivatal, amikor kéri a személyi számomat, és az abból kiolvasható születési dátumomat.

De vissza a városi hetilaphoz. A történet külső burka, hogy a városi közigazgatás felvetette az anyakönyvi hírek közlésének témáját az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnál, tőlük azt a választ kapta, hogy az anyakönyvi bejegyzések különösen érzékeny adatoknak minősülnek, amelyekhez nem férhet hozzá harmadik személy. Ennek a minisztériumi véleménynek folytán tiltotta meg a városi közigazgatás az anyakönyvi hírek megjelentetését a Somborske novine hetilapban. Az utóbbi 67 év alatt senki se emelt panaszt a Születettek-Elhalálozottak rovatra, most tört ki a pánikszerű adatvédelem.

A történet külső burka pedig az, hogy az utóbbi hetekben éppen az anyakönyvi rovat felhasználásával több médium is arról kezdett cikkezni, hogy 2020-ban mennyire megnövekedett az elhalálozások száma az előző évekhez képest. Ugyanakkor a Somborske novine szerkesztősége átiratban kérte az anyakönyvi hivatalt, hogy számszerűsítse az előző években születettek és elhunytak számát. Ekkor ömlött túl a pohár, ekkor vált bizalmas adattá a születés és a halál dátuma, és ekkor szűnt meg egy 67 évre visszatekintő hagyomány.