2024. április 19., péntek

Összefogtak a legnehezebb időszakban

Évet értékelt, programokat tervez a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete

A házasság napjához, február 6-ához köthető házasság heti programsorozat az idén az online térbe költözött az ismert körülmények miatt. Az anyaországi egyházak és civil szervezetek rendezésében, a határon túli közösségek bevonásával zajló tartalmas és tanulságos előadásokat Facebook-oldalán megosztja a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete is – tudtuk meg Cservenák Kancsár Izabellától, a szervezet igazgatóbizottságának elnökétől, akinek rendkívül szép élményei vannak a korábbi években Magyarországon megtartott központi ünnepségekről, amelyekre a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége, illetve Krizsán Vilmos szervezésében látogattak el.

– Megrendülve értesültünk Krizsán Vilmos halálhíréről. A Vancsesz néhai elnökétől szervezetünk tevékenységének megalapozásában pótolhatatlan segítséget kaptunk. Szellemiségét, lelkületét igyekszünk majd méltón továbbvinni a jövőben – hangsúlyozta.

A múlt év a szervezet számára sem telt gondtalanul, de azért sikereket is elkönyvelhettek.

– A rendezvényeinket néhány kivétellel nem tudtuk megvalósítani, így a helyi közösségtől és a községi önkormányzattól erre a célra, illetve működési költségekre pályázati úton nyert összegeket papírüzleti vásárlásra fordítottuk a tagsághoz tartozó, tanulmányaikat folytató gyerekek legnagyobb örömére, akik vásárlási utalvány formájában tudták kiváltani. A közelmúltban tagságunk kézhez kapta a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége tartalmas és értékes könyvcsomagjait. Meg kell említenem, hogy a járványhelyzet legemberpróbálóbb időszakában jelesre vizsgázott tagságunk, hiszen igyekeztünk egymást megsegíteni és támogatni, amikor és ott ahol kellett – nyilatkozta Cservenák Kancsár Izabella, aki ezúttal is köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak, illetve Tomik Nimródnak, akiknek a jóvoltából a szervezet is részesülhetett a Bácska szívében című könyv eladásából befolyt összegből.

– A szervezetünk egyik legsikeresebb programsorozata a Családok hétvégi akadémiája, amelyet sajnos a múlt évben nem tudtunk megszervezni. Ez a tagságunkhoz tartozó felnőttek és gyermekek számára is hasznos időtöltést, ugyanakkor kikapcsolódási lehetőséget is jelent. Azokról az aktuális, a családokat érintő témákról hallhattak a résztvevőink előadásokat, amelyekre igény mutatkozott. Eközben a gyerekek a fejlesztő foglalkozások mellett kiszaladgálhatták, kijátszhatták magukat a kishegyesi Kátai-tanyán. Figyeljük a ránk vonatkozó pályázatokat, és nagyon bízunk benne, hogy az idén ismét folytathatjuk ezt a mindannyiunk számára feltöltődést jelentő programot – hangsúlyozta Cservenák Kancsár Izabella, aki elárulta azt is, hogy hamarosan a Makói Nagycsaládosok Egyesületével közös online konferencián vesznek majd részt.

– Számunkra példaértékű és inspiráló az, ahogy a makói nagycsaládosok szervezik az egyesületi életet és a tevékenységeiket. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy folytassuk az eddig is gyümölcsöző együttműködést. A személyes találkozók, műhelymunkák persze a pályázatok kínálta támogatási forrásokon múlnak, de reményeink szerint őszre makói tapasztalatok alapján Topolyán is megszervezhetjük a nagy sikerű Anyakör elnevezésű személyiségfejlesztő, személyiségtámogató találkozót – mondta el a 3+ igazgatóbizottságának elnöke, aki elárulta azt is, hogy az idén mindenképpen szeretnék lebonyolítani a nagy népszerűségnek örvendő anyák napi pályázatukat alsós és felsős diákok számára.

– Nagyon szép lenne, ha már az eredményhirdetésre sikerülne egy közös műsorral megünnepelni a pályázat legügyesebbjeit, amihez szeretnénk majd kérni a tanintézmények közreműködését. Barátainkkal tervezett nyári balatoni táborozásunk is szintén a járványhelyzettől függ majd. A községbeli, környékbeli és külföldi társszervezetekkel közös, a Vancsesz háttértámogatásával zajló topolyai-tavi kirándulásunkat is a körülményekkel összhangban tudjuk majd lebonyolítani, de mindent megteszünk majd, hogy a hagyományt ne szakítsuk meg – hangsúlyozta Cservenák Kancsár Izabella, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idén sikerül majd előrelépni a székházukként szolgáló irodahelyiség ügyében. Egyébként a szervezet tagsági díja az idén is változatlan, 500 dinár, amit a 205-220101-64-es számlaszámra tudnak befizetni az érdeklődők.