2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREK

Vita a kínai gumigyárról

A Polgári Fordulat civil szervezet ingyenes utazást biztosít azon nagybecskerekiek számára, akik részt akarnak venni a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég gumiabroncsgyár környezeti hatástanulmányáról szóló közvitán, amelyet február 18-án szerveznek meg Újvidéken. A részvevők számára csak az út ingyenes, szendvicset nem biztosítanak, hangsúlyozta Dušan Kokot, az egyesület elnöke.

Mint a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a Polgári Fordulat az elkövetkező időszakban logisztikai és szakmai támogatást biztosít a polgároknak, annak céljából, hogy megvédhessék a közérdeket a leendő kínai gumigyár építésével kapcsolatosan. Erre vonatkozólag február 13-án, a nagybecskereki Kultúrközpontban is tartanak összejövetelt.

Nagybecskereken egyes civil szervezetek és ellenzéki pártok már hosszabb ideje megkérdőjelezik azt, hogy a törvényes keretek között zajlik a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég gumiabroncsgyárnak az építése. A gyanújukat megerősítette a tény, hogy a beruházó az építési engedély megszerzése és a munkálatok elkezdése után, tavaly, a húsvéti ünnepek alatt, (a rendkívüli helyzetben) közölte, hogy benyújtották a leendő gyár környezeti hatástanulmányának a tervezetét. A Polgári Fordulat civil szervezet szerint ez azt jelenti, hogy a munkához az esetleges környezeti kockázatok felmérése nélkül fogtak bele.

A gumiabroncsgyár a Délkelet 2 ipari övezetben, a Nagybecskerek Belgrád közötti út közelében épül. A kínai beruházó részére 136 hektárnyi építési telket biztosítottak. Mint ahogy a beruházásról szóló szerződés aláírása alkalmával elhangzott, „az új létesítmény Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz, amelyben betartják majd a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket”. A beruházás összértéke 994,4 millió euró és 1200 új munkahely nyílik. A kapacitás teljes beüzemeltetése 2025-re várható.