2024. március 29., péntek

Egy lépésre az ökológiai szabványoktól

A topolyai Žibel vállalatban jártak a verbászi környezetvédők

A topolyai Žibel Kft. állati eredetű melléktermékek feldolgozására szakosodott üzem vezetőségének, különösen Goran Uzelac pénzügyi igazgató megértésének köszönhetően a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke és a vezetőség egyik tagja a minap részletes betekintést nyert az üzem munkájába, megismerkedett a környezetvédelem terén elért eddigi eredményekkel és az ezzel kapcsolatos további tervekkel.

A „zöldek” képviselőinek a gyártási folyamat technológiájának és sajátosságainak részleteit Aleksandar Ćulibrk főtechnológus, és Sonja Žigić, a vállalat laboratóriumának vezetője tolmácsolta.

A Žibel havonta mintegy 5000 tonna, a III. kategóriába tartozó vágóhídi mellékterméket dolgoz fel, amely egészséges állatok vágóhídi feldolgozása mellett keletkezik, mint pl. a toll. vér, csont stb. Ezekből a hulladékokból csont- és húslisztet, toll-lisztet, vérlisztet, valamint állati (technikai) zsírt állítanak elő. Szinte el sem képzelhető az az apokaliptikus helyzet, amennyiben ennyi hulladék kezeletlenül kikerülne a természetbe.

A topolyai látogatást összegezve, Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke lapunknak elmondta, a helyszínen nagyon sok információt kaptak, melyek közül a legjelentősebb, hogy a vállalat az utóbbi 2-3 évben egymillió eurót költött arra, hogy a környezetszennyezést a minimálisra csökkentsék.

− A szennyezett levegő szűrésére ún. biotisztító épült, amely egyedülálló az országban. Külön berendezéssel hűtik a gyártás során felhasznált vizet, továbbá sikerült különválasztaniuk a csapadékot, a szennyvizet és az ún. műszaki vizet, és megépült az elsődleges szennyvíztisztító is, amelyhez megkapták a működési engedélyt. Elkészült a projekt a szennyvíz másodlagos tisztítására, de annak megvalósítását leállították, mivel a gyártótól mindössze 100 méterre épül a városi szennyvíztisztító, és a helyi önkormányzat előzetes engedélyével lehetőség nyílik arra, hogy az üzem is rácsatlakozzon a szennyvízhálózatra – sorolta a mozgalom elnöke.

Kiemelte, a Žibel kezdeményezte, hogy a gyár rácsatlakozhasson egy külön elektromos vezetékre, ugyanis jelenleg a topolyai húsfeldolgozó üzemmel közös magasfeszültségű vezetéket használnak. A házigazdák elmondása szerint az időnkénti áramkimaradás a fő oka annak, hogy a városban időnként kellemetlen szagok érezhetők.

− A látottakat és hallottakat követően leszögezhető, hogy a Žibel sokat tett a környezetvédelmi normák elérése terén. Legalábbis ami a víz- és a levegő védelmét illeti. A teljes szennyezés megszűnéséhez (itt elsősorban a Krivajára gondolunk) szerintünk a társadalom megértésére van szükség, és egyértelműen közérdek a gyár pozitív döntéseinek anyagi támogatása – fogalmazott Đurđevac.