2024. április 23., kedd
AUSZTRÁL NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG

Fucsovics meccslabdákról verte Wawrinkát, Babos búcsúzott

Fucsovics Márton három mérkőzéslabdát hárítva legyőzte a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinkát az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában. A magyar Davis Kupa-válogatott vezére - aki a nyitókörben az ausztrál Marc Polmanst búcsúztatta - előzőleg úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy nagyon várja kettejük ötödik csatáját. Az előző négy összecsapásból az ATP-rangsorban 55. Fucsovics egyet tudott megnyerni, 2018-ban Genfben, amikor végül megszerezte karrierje eddigi egyetlen tornagyőzelmét.

A 10.500 férőhelyes John Cain Arenában rendezett ötödik meccset a magyar játékos kezdte jobban, és 3:1-re elhúzott. A 35 éves olimpiai bajnok – aki 18. a világranglistán, de volt harmadik is – 4:4-nél utolérte őt, ám 5:5 után megint elbukta az adogatását, ami már a nyitószettjébe került. A folytatásban a nyíregyházi teniszező - akit tavaly a szupersztár Roger Federer állított meg a melbourne-i nyolcaddöntőben - bátor ütésekkel 4:0-ra vezetett, és alig 33 perc alatt dupla játszmaelőnybe került.

Az Australian Open 2014-es bajnoka azonban nem adta fel, a harmadik felvonás elején rögtön brékelt, majd a különbséget tartva szépített. A negyedik szett a másodikhoz hasonlóan ismét simábban alakult, a svájci 4:0-ra, majd 5:1-re elhúzott, és szűk három óra elteltével kiegyenlített. Jöhetett a döntő játszma, ebben Fucsovics 4:3-nál elvette riválisa adogatását, de nem tudta kiszerválni a mérkőzést. Wawrinka újra "feltámadt", és rövidítésre mentette a szettet, amely ötödik játszmáról lévén szó, nem hét, hanem tíz nyert pontig tartott. A tie-breakben az ellenfél a védjegyének számító fonák egyenesekkel 6-1-re meglépett, majd 9-6 után három meccslabdát sem tudott kihasználni. A hajrá egyértelműen Fucsovicsé volt, aki megfordította az állást, és 3 óra 59 perc elteltével boldogan terült el a pályán.

Fucsovics várhatóan csütörtökön kezdi meg szereplését párosban Balázs Attila oldalán.
Eredmény: Fucsovics Márton-Stan Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11-9).

Babos Tímea ugyanakkor kikapott az orosz Anasztaszija Potapovától. A 27 éves játékos első találkozójára készült a volt junior világelső ellen, aki 19 éves létére már minden Grand Slam-tornán feljutott a főtáblára, és legyőzte már a háromszoros GS-bajnok német Angelique Kerbert is. A szerdai mérkőzésen a szaratovi ellenfél 3:0-lal kezdett, majd lendületes játékkal 5:2-re ellépett, és egy második semmire elvett adogatással lezárta a 29 perces nyitójátszmát.

A folytatásban a soproni teniszező 1:1-nél brékelt, majd 3:1-nél ismét bréklabdája volt, de nem tudott élni vele. Potapova erőre kapott, és 2:4-ről sorozatban négy gémet hozva besöpörte a szettet és a meccset is, amely 1 óra 18 percig tartott.
Eredmény: 2. forduló (a 32 közé jutásért): Anasztaszija Potapova (orosz)-Babos Tímea 6:2, 6:4.