2024. március 29., péntek

Kulturális és történelmi örökségek

A levéltári anyagok digitalizálása megakadályozza a történelem feledésbe merülését

Befejeződött azoknak a dokumentumoknak és fényképeknek a digitalizálása, melyek Szerbia kulturális, művészeti és történelmi örökségét őrzik. A program során az 1848–1849-es időszakra vonatkozó anyagokat dolgozták fel. Azt a több ezer dokumentumot és 55.000 fényképet digitalizálták, amelyeket a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia karlócai levéltárában őriznek. Ennek alkalmából Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap fogadta Vladimir S. Kostićot, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) elnökét, és megköszönte az akadémikusok munkáját.

– Közös erővel sikerült digitalizálnunk azokat a rendkívül értékes dokumentumokat, amelyek megvilágítják a történelem e fontos szakaszát. Ennek köszönhetően az archív anyag hozzáférhetőbb lesz a nyilvánosság, a kutatók és a tudósok számára – szögezte le a tartományi kormányfő. Mirović szerint a levéltári anyagok digitalizálása a következő időszakban is folytatódik. Kiemelte, a tartományi kormány támogatni fog minden olyan projektet és programot, amely megakadályozza a történelem feledésbe merülését.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Kötelességünk volt elvégezni ezt a munkát, ez egy olyan hosszú folyamat kezdete, amely azt a célt szolgálja, hogy megőrizzük, megmentsük a feledéstől a múlt emlékeit – mondta a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke, aki átadta a tartományi kormányfőnek a merevlemezeken lévő digitalizált anyagot.

A találkozón részt vett Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és kutatási titkár, Zoran Knežević, a SANU főtitkára, Aleksandar Kostić, az Audiovizuális Archívum és Digitalizációs Központ vezetője, Jasmina Grković Major, a SANU újvidéki részlegének alelnöke, Žarko Dimić, a SANU karlócai levéltárának vezetője.