2024. március 29., péntek

A nap folyamán mintegy 6 ezer polgár kapja meg a második dózist

A tömeges revakcináció első napján mintegy 6000 polgár kapja meg a koronavírus-elleni védőoltás második dózisát, mondta Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy minden polgár számára biztosítják a második adagot.

Szerbiában eddig több mint egymillió polgár kérvényezte a védőoltás felvételét az e-Közigazgatás portálon keresztül, közülük már több mint 540 ezren fel is vették a vakcinát, ismertette Đerlek.

Hozzátette, a cél, hogy a 75 évnél idősebb, valamint a 65 év feletti társult betegséggel rendelkező polgárok oltása befejeződjön, mert – mint mondta – ők a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak.

– Célunk, hogy minél gyorsabbak és hatékonyabbak legyünk, mert csak így érhetünk el előrelépést a koronavírus elleni harcban – mutatott rá Đerlek, aki szerint csak úgy tudjuk visszaszorítani a vírus terjedését, ha a legrövidebb időn belül a lehető legtöbben felveszik a védőoltást.

Az egészségügyi államtitkár emlékeztetett, hogy a világon nagyon nehéz védőoltáshoz jutni, azonban Szerbia elegendő vakcinát biztosít az immunizációs folyamat befejezéséhez.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor hozzák nyilvánosságra, hogy az állam mennyit költött a védőoltások megvásárlására, Đerlek úgy fogalmazott, ő csak a munkáját végzi, a kérdésre pedig ő maga sem tudja a választ.