2024. április 24., szerda

Válságstáb: Nincsenek enyhítések

Továbbra sem enyhítenek a járványügyi intézkedéseken Szerbiában – ez a döntés született a köztársasági válságstáb ma 10 órakor kezdődő ülésén. Bár korábban voltak arra utaló jelek, hogy a kormány enyhítéseket vezet be, az ülést követően nyilvánvalóvá vált, hogy a szakemberek még korainak gondolják a nyitást.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a már érvényben lévő intézkedéseket sem tartják be teljesen az emberek, erről tanúskodnak a számok az országban. Predrag Kon epidemiológus szerint ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiába, ami egyrészt a vírus gyorsabban terjedő, brit variánsának köszönhető. 

Lončar kijelentette, hogy továbbra is be kell tartani az óvintézkedéseket, az oltás első fázisa után sem szabad elkényelmesednünk.

A LEGTÖBB AKTÍV FERTŐZÖTT TOVÁBBRA IS ÚJVIDÉKEN VAN

A tartomány területén a Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint az elmúlt 24 órában összesen 336 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét.

A legtöbb esetet, egész pontosan 91-et Újvidéken regisztrálták. Jelenleg Vajdaság területén össesen 5653 regisztrált aktív fertőzöttet tartanak nyilván, melyek közül a legtöbbet, 1442 esetet a tartományi székvárosban jegyeztek.

A többi községben ezer alatt van az aktív fertőzöttek száma, amely egyre csökkenő tendenciát mutat. Az intézet kéri a polgárokat, hogy továbbra is tartsák be az előírásokat és vegyék fel a védőoltásokat az elkövetkező időszakban.