2024. április 25., csütörtök

Vučić hálás Kínának a védőoltásokért

A kínai CGTN televíziónak adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy Szerbia nagyon hálás a Kínától kapott támogatásért és segítségért.

A bajban segítő barát az igazi – mondta Vučić a kínai televíziónak, a Kína és a közép- és kelet-európai országok között ma sorra kerülő online tanácskozás előtt.

Az elnök szavai szerint Szerbia, a Kínától kapott védőoltásoknak köszönhetően, mostanra már az élen áll az immunizáció terén Európában. Háláját fejezte ki az országnak, hogy globálisan is közjónak nyilvánította a védőoltásokat, nagyobb hozzáférést biztosítva ezzel a fejlődésben lévő államoknak.

A szerb államfő azt is kijelentette, hogy holnap újabb 500.000 kínai védőoltás érkezik Szerbiába, a hónap végéig ez a szám 2 millióra emelkedik.

Vučić elmondta, hogy már nagyon szeretné hallani a kínai tapasztalatokat és a terveket, illetve Xi Jinping elnök beszédét és elképzeléseit Kína globális jövőjéről, valamint a közép- és kelet-európai országokkal való együttműködésével kapcsolatban is.

A mai konferencián Kína mellett még tizenhét közép- és kelet-európai ország vezetője vesz részt. Ezek a megbeszélések 2012. óta minden évben megrendezésre kerülnek, céljuk pedig az együttműködés erősítése, többek között a kereskedelem, a beruházások, a mezőgazdaság és a tudomány terén is.