2024. április 19., péntek

Sikeres évet zárt a zentai Elgas Közvállalat

Fejlesztések és bővítések a láthatáron

A zentai Elgas Közvállalat éveken át tartó veszteséges gazdálkodás után a tavalyi évet az előzetes számítások alapján megközelítőleg 30 millió dináros nyereséggel zárta. Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasággal megbízott tagja ugyanakkor elmondta, hogy az előző évekből több mint 60 millió dináros veszteséget könyveltek be, így a fenti összeget ennek a lefedésére fogják felhasználni, ugyanakkor Zenta község is 9 millió dináros szubvencióval részesítette támogatásban a céget. Mindezektől függetlenül az Elgas sikeres évet zárt, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a fűtési idény közben a gáz ára is valamelyest csökkent, másrészt pedig a gázzal való fűtés egyre népszerűbbé vált a lakosság körében, így tavaly több mint hetven új felhasználó csatlakozott a hálózathoz. A vállalat sikeres tevékenységéhez Sztantity Szebasztián szerint nagymértékben hozzájárult Novák László eddigi igazgató tevékenysége, aki kinevezésekor olyan vállalatot vett irányítás alá, amelynek az egyik fő tevékenysége akkoriban is a hőszolgáltatás volt, de olyan kazánnal kellett dolgozniuk, amely műszakilag már nem elégítette ki a szükségleteket. Az ő igazgatói mandátuma alatt sikerült kieszközölni az új kazánház kiépítését, ugyanakkor a mai napig is az ő vezetésével működik egy végrehajtó különítmény, amelynek tagjait azzal bízták meg, hogy kidolgozzák a távhővezetékek felújítási terveit, illetve ennek gyakorlati kivitelezését.

– Ez a munka most is zajlik, és olyan elképzelések születtek, hogy a zentai távhőszolgáltatás hálózatát az úgynevezett direkt vezetékekről át kell alakítani indirekt vezetékekre, vagyis lényegében egyes alállomásoknál hőcserélőket építenének be, nem közvetlenül az a víz keringene a radiátorokban, amelyik a kazánban is kering. Ezenkívül a Homok városrész teljes csőhálózatának a felújítása, valamint a Szép utca, a Szent Száva utca körüli részeken, illetve a városközpontot érintő vezetékhálózat kicserélése is része ennek a projektumnak – fejtette ki beszélgetőtársunk, s egyben elmondta, hogy ez a szakasz a legrégebbi, mert régebben itt volt egy külön fűtőállomás is, saját kazánnal.

A községi tanácstag szerint ezek a fejlesztések bekerültek a köztársasági kormány és a Német Fejlesztési Bank által támogatott programba, és a következő képviselő-testületi ülésen kell, hogy bemutassák ezeket a fejlesztési elképzeléseket, természetesen a projektum pénzügyi vonzatával együtt. Sztantity Szebasztián ennek kapcsán abbeli reményének is hangot adott, hogy az Elgas egymagában képes lesz törleszteni e fejlesztések költségeit.

Zenta község tanácsának gazdasággal megbízott tagja azon kérdésünkre válaszolva, hogy ha az Elgas tavaly ennyire jól gazdálkodott, akkor miért is kellett a községi képviselő-testület előző ülésén mandátuma lejárta előtt meneszteni az eddigi igazgatót, illetve kinevezni a megbízott igazgatót, elmondta, hogy a fent vázolt fejlesztések nagyon komoly gépészeti ismereteket követelnek, s Novák Lászlónak ez is a szakterülete, ezért az önkormányzat azt szeretné, hogy a figyelmét az elkövetkező időszakban e fejlesztésekre fókuszálja, és a vállalat egyéb ügyes-bajos dolgaival ne kelljen foglalkoznia.

Az Elgas Közvállalat hőerőtelepe

Az Elgas Közvállalat hőerőtelepe

Egy ideje az Elgas közvállalat felel a közvilágítás karbantartásáért is. Ennek kapcsán Sztantity Szebasztián kérdésünkre, miszerint várható-e ennek a fejlesztése, illetve bővítése, tekintettel arra, hogy a város központjában is vannak gyéren vagy egyáltalán nem kivilágított területek, elmondta, hogy a község idei költségvetésébe ugyan nincs előirányozva a világítótestek teljes felújítása, viszont az ezzel kapcsolatos, önkormányzathoz beérkezett panaszok megoldására különítettek el pénzösszeget. Így a közvilágítást megoldják az ipari zóna területén, a Biospringer vállalathoz vezető kerékpárúton. Az Elgas eddigi igazgatójával karöltve felvették a kapcsolatot az egykori zentai cukorgyár tulajdonosainak, a Sunokónak a képviselőivel, és a cukorgyár előtti szakaszon felállított és a cukorgyár tulajdonában lévő lámpaoszlopokat az önkormányzat átveszi, a hiányzó kandeláberek beszerzését követően kitelepítik az említett útszakaszra. Így remélhetőleg legkésőbb tavasszal rácsatlakoztatják azokat a közvilágítás hálózatára.