2024. április 20., szombat
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (30.)

Csírázás

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Sava Halugin okleveles szabadkai szobrászművész városunk több köztéri szobrának elkészítésében is részt vett. Munkáját dicséri például a Szabadka Sri Chinmoy Békeváros és a Hűségükért emlékmű. Emellett részt vett többek között a Jovan Nenad szobor és A felszabadulásért és az egyesülésért elesettek emlékművének felújításában. Halugin készítette emellett a dr. Zoran Đinđić téren található Csobogót is. Az emlékművek mellett Sava Halugin több műalkotása is köztéri elhelyezést kapott, köztük a Csírázás címet viselő monumentális szobor.

A szobor elkészítéséhez Sava Halugin hét tonna márványt használt fel (Fotó: Gergely Árpád)

A szobor elkészítéséhez Sava Halugin hét tonna márványt használt fel (Fotó: Gergely Árpád)

Sava Halugin 1947. április 17-én született Törökkanizsán. A belgrádi Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát 1972-ben, Jovan Kratohvil osztályában, s posztgraduális stúdiumait is ott fejezte be 1979-ben. Vlado Buzančić, Sava Halugin művészetének szakavatott ismerője két korszakot különböztet meg a szobrász munkásságában. Az első 1972-től 1982-ig tart, ezt Buzančić a forma kialakulása időszakának nevezi. A második korszak 1982-ben, az Aranđelovacon a Márvány és hangok című szimpóziummal veszi kezdetét, ahol a szobrászművész kőből készült alkotásokat mutatott be. E második, napjainkig tartó korszakra a nagy méretű szobrok jellemzőek. A kompozíciók egyediek, amelyek elvontak és nehezen értelmezhetőek. E korszaknak egyik első jeles képviselője a Csírázás.

Sava Halugin 1980-ban a Fehér Venčac elnevezésű aranđelovaci művésztelepen alkotott. A Venčac hegység messze földön ismert fehérmárvány-bányáiról. Az ottani kőfejtő melletti művésztelepen a jugoszláviai és külföldi művészek számos köztéren elhelyezhető szobrot készítettek. Halugin itt készítette el a Csírázás címet viselő szobrát, amelyhez hét tonna aranđelovaci márványt használt fel.

A Csírázást több más alkotásával együtt 1982-ben a Márvány és hangok című szimpóziumon mutatta be. Szabadka városa megvásárolt néhány, a művésztelepen készült alkotást, köztük a Csírázást. A tekintélyes méretű szobor még az évben köztéri elhelyezést kapott a város központjában. Az akkori Munkásegyetem (ma Szabadegyetem) épülete előtt állították fel, és azóta is ott látható. Ma már a téren parkoló autók miatt az egyik oldalról alig lehet megközelíteni. Emellett a körülötte megnőtt növényzet is sokat eltakar a szoborból. Maga a szobor ma is jó állapotban van, bár falfirka csúfítja. Sajnos sem emléktábla, sem felirat nem jelzi a szemlélőnek, hogy a szobor kinek az alkotása, mi a címe, és hogy mikor került oda.

Nem a Csírázás az egyetlen Halugin-alkotás, amely köztéri elhelyezést kapott Szabadkán. A Petőfi Sándor utca Fasizmus Áldozatainak tere felőli végén van egy szobor, amely a Központ II. helyi közösség kezdeményezésére 2004-ben került a mai helyére, ezenfelül a Corvin Mátyás utcában is több Halugin-alkotást találhatunk.