2024. április 25., csütörtök
MAGYARCSERNYE

Az első bánáti búcsú

Egykor a tél sem volt akadálya annak, hogy az elszármazottak február első hétvégéjén hazajöjjenek a magyarcsernyei búcsúra. A szomszédos falvakból pedig sokszor szánokon jöttek a vendégek. A mostani járványhelyzet azonban a hófúvásnál is keményebb akadálynak bizonyult.

Kellemes időben, de szerényebben zajlott az év első bánáti búcsúja. Kevesebb vendég érkezett és elmaradtak a szokásos nagyobb családi összejövetelek. Pénteken a Szent Ágota-templomban bemutatták a templombúcsúi szentmisét. Vasárnap pedig kirakodóvásár volt, amit ez úttal a piactéren tartottak meg.

– Éveken keresztül szervezett kirakodóvásár volt, amely a Kossuth Lajos utcában és a templom környékén valósulhatott meg. Az idén nem így van. Be kell tartani az intézkedéseket, de független ettől hiszem azt, hogy a gyermekek örülnek a legjobban annak, hogy akármilyen kevesen is lesznek a kirakodók, de csak lesznek, és ahogy szokták mondani: hogy „búcsúfiát” lehet venni, mondja Tóth László tanácselnök.

A határon túlról nem érkeztek haza elszármazottak, de Vajdaságban élő, egykori csernyeiek közül volt, aki hazajött.

– Elköltöztünk a családdal – a gyerekek után – Kelebiára. Munkába álltunk mind a ketten. De mindig örömmel jövünk vissza a szülőfalunkba. A szívünk is visszahúz. Itt van még édesanyám, a testvéreim, barátok, akiket mindig örömmel meglátogatunk. A csernyei búcsú azelőtt a mi házunk előtt volt. Hogyha hideg volt, akkor ki se kellett mennem, csak kinéztem az ablakon – meséli Király Ervin, aki két éve költözött el Magyarcsernyéről.

A Szent Ágota-templomot Csekonics János gróf építtette, és 1844 októberében szentelték fel. 2010/11-ben kültéri és beltéri felújítási munkálatot végeztek rajta. Védőszentje Szent Ágota, aki a vértanúságával tanúsította, hogy számára semmi se volt lényegesebb, fontosabb, mint az, hogy Istent beengedje az életébe.

– Mi is, halandó emberek, ebből azt tanulhatjuk meg, hogy minden egyes nap számunkra egy kegyelem, egy ajándék, amit a Mindenhatótól kapunk, hogy azt jól, értékesen és céltudatosan használjuk fel. Hogy nem mindig az a fontos, az a lényeges, amit mi akarunk, vagy szeretnénk, hanem legyen meg bennünk a bátorság és bízzuk bátran életünket, minden egyes napunkat a mindenható Istenre, mondja Tapolcsányi Emánuel csernyei plébános.

A csernyeiek bíznak abban, hogy a körülmények lehetővé teszik majd, hogy a nyáron megünnepeljék a falunapot és megtartsák a Csernyeiek Találkozóját, egy év múlva pedig már a megszokott módon ünnepeljék a búcsút is.