2024. április 25., csütörtök

Küszöbön a MotoGP generációváltása

Nagy távozók, új érkezők, továbbra is kérdőjeles Marc Márquez, ismét átvariált versenynaptár és egy leégett versenypálya. Mi történik a MotoGP háza táján a holtszezon alatt?

A MotoGP 2020-as szezonjába rendkívüli izgalmakat és kiszámíthatatlanságot csempészett egyrészt a járvány miatt megcsonkított versenynaptár, másrészt a fő esélyes Marc Márquez szezon eleji kartörése, amely aztán egész évre kivonta őt a játékból. Az egyéni bajnoki címet így nem az évek óta etalonnak számító Honda, nem a lendületes fiatalokkal és tapasztalt sztárokkal is rendelkező Yamaha és nem is a lesipuskás pozíciójában álló Ducati szerezte meg, hanem húsz év után először a Suzuki a királykategóriában másodéves, egészen őszig nyeretlen Joan Mirrel. Bár a léc ezzel igen magasra került a fordulatok szempontjából, egyelőre az átigazolások és a még mindig levegőben lógó kérdések miatt a 2021-ben is távol vagyunk attól, hogy lefutottnak kiáltsuk ki a bajnokságot.

A nyolcszoros világbajnok Márquez helyzete például továbbra is bizonytalan: a júliusban Jerezben felkarcsonttörést szenvedett spanyol emlékezetes módon már a következő hétvégén megpróbált visszatérni a versenyzéshez, ám végül fel kellett hagynia ezen tervével, azóta pedig már több műtéten is átesett (egy alkalommal állítólag ablaknyitás közben újult ki a sérülése), és bár a Repsol Honda úgy készül, hogy alapembere is ott lesz a rajtrácson a március végi nyitányon, egyelőre nincs hír a még mindig karrögzítővel élő versenyző állapotáról. A gyári Honda másik motorja körül nagyobb volt a mozgás: Álex Márquez már régóta tudta, hogy debütálószezonja után áthelyezik őt a szatellitcsapat LCR Hondához, a helyére pedig a tavaly a KTM-mel többször is a győzelem közelbe került Pol Espargaró érkezik.

A legnagyobb mozgolódás a Ducati háza táján történt, a gyári csapat ugyanis mindkét rutinos versenyzőjét elküldte: az alulteljesítő Danilo Petrucci a KTM kötelékében talált menedéket, Andrea Dovizioso azonban teljesen kikerült a körforgásból, miután hosszadalmas tárgyalási procedúra után nem sikerült megegyeznie a csapattal a folytatásról. Dovizioso hirtelen kihullása azért is furcsa, mert 2017 és 2019 között rendre Márquez fő kihívója volt, s tavaly is a legjobb ducatisként végzett. A szakítást követő nyilatkozatokból aztán kiderült, hogy Dovi és a csapatot irányító Gigi Dall’Igna között már régóta halmozódtak a feszültségek, részben a motor fejlesztési iránya miatt, részben pedig azért, mert 2017-ben Jorge Lorenzót állítólag tizenkétszer magasabb fizetésért igazolták le, mint amiben ő részesült. A Ducati a szatellitcsapataiból emelt fel idénre két versenyzőt, akik tavaly igencsak rászolgáltak a gyári ülésre: Jack Millert és Francesco Bagnaiát.

A Yamahánál Valentino Rossi csapatcseréje szolgáltatta a fő hírt, aki marad ugyan a hangvillásoknál, ám a Petronas Yamahához igazolva helyet cserélt Fabio Quartararóval. A tavaly a szezont kirobbanó formában kezdő, majd a végére leeresztő francia Maverick Viñales csapattársa lesz a gyári istállónál, míg a Petronasnál Rossi Franco Morbidelli mellett száguld majd, akit éppen az ő versenyzőnevelő akadémiája, a VR46 képzett ki. A 41 éves legenda egyelőre egy évre írt alá, ígérete szerint hat-hét verseny után dönt majd a folytatásról. Leáldozni látszik viszont a csillaga Lorenzónak, aki már tavaly is csak tesztversenyző volt a Yamahánál, szabadkártyás beugrásának pedig a vírus tett keresztbe, év végén viszont távozott az istállótól, és Doviziosóhoz hasonlóan ő is teljesen kimarad a mezőnyből. Szabadidejének mennyiségét jelzi, hogy legutóbb az Álarcos énekes című szórakoztató tévéműsor spanyol kiadásában szerepelt, ahol hollójelmezbe rejtőzve csillogtatta meg énekhangját, és végül a 4. helyen zárta a szériát…

A gyári csapatok közül egyedül a Suzukinál marad változatlan a felállás Álex Rins és a friss bajnok Mir révén, viszont így is érte őket egy komoly vérveszteség: a csapatvezető Davide Brivio távozik, aki korábban a Yamahánál Rossit is a csúcsra futtatta. Ritkaságnak számít az átjárás a MotoGP és a Formula–1 között, az olasz szakember azonban ezt teszi, hiszen az idén már Alpine néven szereplő korábbi Renault ajánlott neki posztot a csapat vezetőségében, ahol így Fernando Alonso és Esteban Ocon főnöke lesz.

A gyári KTM-nél a tavaly év két meglepetésgyőztese, Brad Binder és Miguel Oliveira lesznek csapattársak, az Aprilia egyetlen alakulatánál Aleix Espargaró és Lorenzo Salvadori húzzák majd a gázt, az izgalmas újoncfelhozatalt pedig a Ducati csapatainál kell keresni, hiszen Jorge Martin a Pramacnál, a Moto2 tavalyi első két helyezettje, Enea Bastianini és Rossi féltestvére, Luca Marini pedig az Avintiánál debütál.

A tavalyi 14 futam után idén igyekszik visszarázódni a régi kerékvágásba a MotoGP, bár a járvány most is közbeszólt, s miután biztossá vált, hogy tavasszal a mezőny még nem fog tudni elutazni az USA-ba és Argentínába, döntés született arról, hogy egy helyett két katari hétvégével indul a szezon. A Buenos Aires-i verseny későbbi visszatérésének esélyét tovább csökkentette egy, a napokban történt katasztrófa, amikor óriási lángok csaptak fel a Termas de Rio Hondo pályán, és a bokszépületekben, az irányítóközpontban és a múzeumban is komoly károk keletkeztek, mire el tudták oltani a tüzet. Az illetékesek egyelőre nem zárták ki a szándékos gyújtogatást lehetőségét sem.

A MotoGP 2021-es versenynaptára jelenleg 19 állomásból áll 18 különböző pályán – köztük az újonc Finn Nagydíjjal –, s a szezon a március 28-ai Katari Nagydíjtól a november 14-ei Valenciai Nagydíjig tart majd, ha a beutazási szabályok is engedik.