2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A sokszervi gyulladásos szindróma (MIS-C)

Az utóbbi hónapokban a gyermekeknél is említésre kerülnek a koronavírus-fertőzés szövődményei. A cím egy újonnan elismert, gyermekeknél jelentkező súlyos tünetcsoportot takar, amely a COVID–19 fertőzéshez kapcsolódhat. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a koronavírus-fertőzés késleltetett szövődményéről lehet szó, bár a MIS-C-vel kapcsolatos tünetekkel küzdő gyermekek nem minden esetében mutatható ki pozitív koronavírus-fertőzés. Mivel a betegség még igen új, a tüneteket, melyek esetenként változóak, a szakemberek még dokumentálják.

A jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos adatok alapján Vajdaságban 2020 szeptemberéig 218 gyermeknél dijagnosztizáltak Covid-fertőzést. A felbecsülhető adatok alapján Szerbiában 12 000 és 20 000 között mozog a fertőzésen átesett gyermekek száma. Szerencsére az esetek többsége enyhe tünetekkel és szövődmények nélkül zajlott le.

A Kawasaki szindrómához hasonló állapot (Kawasaki like syndrom) és a toxikus sokk szindróma mellett az aktuális szakirodalomban emlegetnek egy olyan ritka, ám igen veszélyes állapotot, az úgynevezett post COVID–19 fertőzéshez potenciálisan társuló, sokszervi gyulladásos szindrómát gyermekeknél (MIS-C), mely a koronavírussal kapcsolatba került gyermekek súlyos, akár életveszélyes szövődménye is lehet. Habár a Bostoni gyermekkórház és más orvosi központok továbbra is aktívan gyűjtenek adatokat az MIS-C-ről, ez egyelőre ritkának tűnik, és a mai napig ebben a szindrómában szenvedő gyermekek gondos megfigyeléssel és kezeléssel teljesen felgyógyultak, és csak nagyon kis százalékban volt végzetes kimenetelű a betegség. Az eddigi adatok alapján körülbelül 100 esetről számoltak be világszerte.

Milyen jelei és tünetei vannak a sokszervi gyulladásos szindrómának a gyermekeknél?

A sokszervi gyulladásos szindróma igen változatos tüneteket mutató állapot, amely kivétel nélkül a test több szervét és szervrendszerét érintheti. Általában a koronavírus-fertőzés után 2–6 héttel jelentkeznek az első tünetek. A kezdeti panaszok közül a leggyakoribbak:

– Kawasaki-szerű tünetek: Kiütés, véres szem, duzzadt kéz és láb, megrepedt ajak, eperre hasonlító duzzadt nyelv és megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon.

– Toxikus sokkhoz hasonló tünetek: Súlyos influenzaszerű tünetek, magas lázzal, valamint leégésszerű kiütéssel, alacsony vérnyomással és nagyon magas pulzusszámmal.

– Emésztőrendszeri tünetek: hasmenés, hányás, hasi fájdalom vagy hasi duzzanat.

– A COVID–19 fertőzésre jellegzetes légzőszervi tünetek csakugyan jelentkezhetnek, mint például a tartós köhögés és a légszomj.

Néhány gyermeknél a túlzott véralvadás, vesekárosodás, neurológiai tünetek vagy a szívműködés károsodásával járó szívgyulladás jelei észlelhetők.

Ez említett tünetek különböző kombinációkban fordulhatnak elő. Hatékony kezelés nélkül az esetek felében maradandó elváltozások alakulhatnak ki, amelyekben az erek, beleértve a koszorúereket is, megnagyobbodnak, vagy aneurizmás kitágulások képződhetnek.

Hogyan diagnosztizálják a sokszervi gyulladásos szindrómát gyermekeknél?

Jelenleg a MIS-C-t a tünetek (tartós láz és egy vagy több szerv, például a szív vagy a vesék diszfunkciója) alapján, valamint laboratóriumi vizsgálatokkal a gyulladás jeleinek felkutatásával diagnosztizálják. A gyermekeknek általában pozitív a COVID–19 tesztjük, vagy az elmúlt négy hétben ki voltak téve a vírusnak, bár a diagnózis felállításához egyik sem feltétlenül szükséges. Tesztelést végeznek a tünetek egyéb lehetséges okainak, például más fertőzéseknek a kizárására is.

A MIS-C diagnosztizálása után rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal kell követni a gyulladás lefolyását, figyelmet fordítva a véralvadásra, a máj- és szívműködésre. A szív- és koszorúerek kiértékeléséhez echokardiogramot is kell készíteni.

Azoknak a gyermekeknek, akiknél fennáll a MIS-C fellépésének gyanúja, feltétlenül kórházi megfigyelésre van szükségük. Néhányuknak intenzív ellátásra is szükség lehet. A kezelésben szakorvosok csoportja vesz részt, attól függően, hogy milyen tünetcsoport jelentkezett a betegség lefolyása alatt.

A gyógyszeres kezelés tartalmazhat véralvadásgátlókat, melyek a nem kívánt véralvadás visszaszorítására szolgálnak, immunglobulinokat és gyulladáscsökkentőket (kortikoszteroidok, valamint IL-1 vagy IL-6 blokkoló gyógyszerek). A laboratóriumi vizsgálatok eredményétől függően más gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A szívbetegségben szenvedő gyermekeket rendszeresen kell követni ismételt echokardiogramokkal, a szív- és a koszorúerek állapotának felmérése céljából.

Mi okozza a gyermekek sokszervi gyulladásos szindrómáját?

A MIS-C oka még nem teljesen tisztázott – ezt a kérdést aktívan vizsgálják. Egyes kutatók azt gyanítják, hogy a MIS-C-t a koronavírusra adott késleltetett immunválasz okozza, amely valamilyen módon túlhajtja magát, és olyan nem várt gyulladást okoz, amely károsítja a szerveket. Az is lehetséges, hogy a gyermekek által a vírus ellen termelt antitestek hoznak létre túlzott immunreakciót. Mivel csak kisszámú gyermeknél alakul ki MIS-C, lehetséges, hogy vannak genetikai tényezők, amelyek bizonyos gyermekeket fogékonyabbá tesznek.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy a felnőttekhez képest a gyermekeknél nagyon kedvező lefolyású a COVID–19 fertőzés. Csak kevés gyermeknél jelentkeznek a MIS-C jelei és tünetei, és időben nyújtott megfelelő és alapos kórházi kezelés mellett a legtöbbjük gyorsan, szövődmények nélkül felépült.