2024. április 18., csütörtök

Huszonöt év lenyomata a vásznon

Kubát Gábor kiállítása a szabadkai F-Art Galériában

Kubát Gábor Második eljövetel című kiállításának megnyitóját pénteken rendezték meg a szabadkai F-Art Galériában. Az elmúlt huszonöt év alkotásaiból válogatott festményeket, rajzokat és grafikákat tekinthették meg az érdeklődők. Ezek a művész különböző alkotói korszakaiba engednek betekintést. A kiállítást Kerekes Sándor festő nyitotta meg.

– Huszönév válogatását láthatjuk a falon. Annak idején, 2018-ban már ennek egy részét kiállították Palicson. Több képet is láthatunk arról a kiállításról. Egy nagyon érzékeny festőről van szó, akinek több foglalkozása is van. Ez az írás, az olvasás és a festészet. Hogy melyiket teszi első helyre, az nem tőle függ. Hatással volt rá Mauriac, Dalí és Vasarely – emelte ki Kerekes Sándor. Mint hozzáfűzte, Kubát Gábor alkotásain a Bosch+Bosch csoport hatását is felfedezhetjük, különösen a kisebb méretű rajzokon, grafikákon, amelyek hatalmas teret kívánnak, és nagy teret uralnak. Szerinte Dalí abban segítette a művészt, hogy felrúgta a szabályokat, és új világot épített fel, akárcsak Vasarely és a Bauhaus is. Emellett Nemes István festőművész hatása is érezhető a munkáin, különösen a színhasználat tekintetében.

Kerekes Sándor és Kubát Gábor (Fotó: Szalma Brigitta)

Kerekes Sándor és Kubát Gábor (Fotó: Szalma Brigitta)

Kubát Gábor lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kisebb méretű grafikáinak többsége a kilencvenes évek végén – a kétezres évek elején készült. A kis méretű rajzokon, Zen-grafikákon, kevés tárgyi jelenet, ám annál több üres hely van. A kiállításon látható festmények stílusukat tekintve eltérnek, hiszen megjelennek a posztexpresszionista és az absztrakt alkotások is. A művek technikája is különböző, mivel olajfestményeket, rajzokat és még egy számítógépes grafikát is láthatunk a kiállításon. A festmények szimbolikája a művész korszakaitól függően alakult, így a zen buddhizmus jelképeitől a macskán és a mindent látó szemen át jutunk a második eljövetel képeiig. Elmondása szerint művészetére a zene, az irodalmi élmények, valamint a taoizmus tanai is jelentősen hatottak.

A kiállítás anyagát az elkövetkező két hétben tekinthetik meg a szabadkai F-ART Galériában.