2024. március 28., csütörtök

Lehetetlen a teljes immunizáció Izraelben?

„Izrael lehet, hogy sosem fogja elérni a teljes immunizációt, mivel az országban mintegy 2,5 millió gyermek él, akiket nem lehet beoltani, még akkor sem, ha a teljes lakosság megkapja a védőoltást” – jelentette ki Sharon Alroy-Preis az ország közegészségügyi szolgálatának vezetője.

Ron Balicer az izraeli kormány járványügyi szakértői tanácsának vezetője elmagyarázta, hogy a teljes immunizációt akkor lehet elérni, ha a megbetegedett személy kevesebb embert fertőz meg, mint a korábbi helyzetben, mivel azok a polgárok már védve vannak a vírustól.

„Ha a fertőzést elkapható emberek száma három, és ha közülük ketten ellenállóak a vírussal szemben, akkor az azt jelenti, hogy elértük a teljes immunitást és a betegség már nem fog terjedni” – magyarázta az izraeli média képviselőinek Balicer.

Sharon Alroy-Preis tegnap este az izraeli parlamentben bemutatta az arra a napra vonatkozó értékeléseit, amikor az országban fokozatosan megkezdődött a korlátozások enyhítése, 40 napi bezártság után. Elmondása szerint az intézkedések sikeresek voltak, és a reprodukció aránya 1,3-ról 0,99-re esett.

Az országban vasárnap szüntették meg a mozgás korlátozását, és megnyitottak a nemzeti parkok is, a régészeti lelőhelyek, az éttermek, amelyek csak elvitelre kínálják termékeiket és azok a vállalatok is, amelyek nem kerülnek személyes kapcsolatba az ügyfeleikkel munkájuk során.

A 16 évesnél fiatalabb gyermekek az ország lakosságának 30 százalékát teszik ki, vagyis 9,3 millió lakost: ők nem vehetik fel a védőoltást. Vannak olyan polgárok is, akik nem szeretnék felvenni a vakcinát és olyanok is, akik még fertőzhetnek, hiszen a védőoltások nem nyújtanak teljes védettséget. Emellett az is kiderült, hogy akik fel is vették a vakcinát újból megfertőződhetnek.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 637 személy fertőződött meg két alkalommal, két-három hónap elteltével.

„Ha azt hittük, hogy az első védőoltás után minden más lesz, akkor tévedtünk” – mondta Alroy-Preis.

Hozzátette, hogy a legújabb adatok szerint léteznek olyan variánsok, amelyek másodszorra is megfertőzhetik az embereket.