2024. április 25., csütörtök

Tiodorović: Idén akár már nyaralhatunk is

A szerbiai RTV-nek nyilatkozva Branislav Tiodorović járványügyi szakember és a válságstáb tagja elmondta, hogy a járványgörbe kiegyenesedett, hiszen a teszteltek csupán 20-25 százalékánál mutatták ki a fertőzés jelenlétét.

„Az elmúlt néhány napban növekednek a számok a rendelőkben, ami azt jelenti, hogy a vírus jelen van. Még családon belüli fertőzésekre is van példa és számolnunk kell azzal, hogy a szép idő miatt kevésbé vannak betartva az előírások” – emelte ki Tiodorović.

Szavai szerint ez a helyzet egy enyhe növekedést fog eredményezni, már most is látszik, hogy a rendelőkben nagyszámú fertőzöttet ápolnak, ezt pedig csak az előírások szigorú betartásával lehet csökkenteni.

Véleménye szerint a válságstáb egészségügyi szakemberei mind egyeznek azzal, hogy legalább még az elkövetkező napokban meg kell tartani a helyzetet ezen a szinten, az előírások betartásával és ki kell tartani, míg az immunizáció le nem zajlik.

„Nagyon fontos, hogy a vakcináció során nyugodtabb legyen a helyzet, kevesebb újonnan fertőzöttünk legyen és minél több polgár oltassa be magát, hogy a teljes immunizációt mielőbb elérjük” – mondta a szakember.

Emlékeztetett arra is, hogy az egész országban több mint fél millió polgárt oltottak be és holnap már megkezdődik a védőoltások második adagjának kiosztása is.

„Mondhatjuk, hogy jó arányaink vannak, de gyorsabb folyamatra van szükségünk, viszont ez függ a vakcinák behozatalától is” – fogalmazott Tiodorović.

Nyilatkozatában kitért a február 18-án Belgrádban megtartandó futballmeccsre is. Rámutatott arra, hogy szükség van a sporteseményekre és azon dolgozik, hogy erre megfelelő körülményeket teremtődjenek, de egy 15 ezer nézőt vonzó mérkőzés hatalmas veszélyt hordozhat magában, amely akár egy újabb hullámot is okozhat.

„Nincs nagyobb újdonság, vagy változás, azt mondják, hogy a vírus afrikai variánsa sokkal fertőzőbb, mint a brit. Erre azt mondhatjuk, hogy a vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak. Fontos az óvatosság, de nincs ok a pánikra, hanem csak komolyan kell venni a védőoltások felvételét” – mondta Tiodorović.

Hozzátette, hogy ha gyorsabban haladna az immunizáció, hogy elérjék a 3 millió beoltottat, abban az esetben már a nyáron kilépnénk ebből a helyzetből és akár nyaralni is lehetne.