2024. április 24., szerda

Folytatják az aláírásgyűjtést

Izsák Balázs: Ez lesz a negyedik és egyben utolsó szakasz

Vasárnap lejárt a Székely Nemzet Tanács (SZNT) nemzeti régiók uniós finanszírozása érdekében indított aláírásgyűjtésének másodszorra is meghosszabbított határideje. A szervezőknek mindkét feltételt sikerült teljesíteniük, több mint egymillió szignót tudhatnak magukénak – az online aláírásgyűjtéssel tegnappal bezárólag 1 millió 140 ezer egyelőre még nem hitelesített támogatás – és a hétvégén Lettországban is túllépték az adott ország uniós képviselőinek számának az arányában meghatározott küszöbértéket, ezzel a minimális hét tagállam helyet már kilencben sikerült teljesíteni a kvótát.

Az aláírásgyűjtést azonban tovább kívánják folytatni még három hónapon át, májusig, azaz a járványhelyzetre való tekintettel újabb, harmadik hosszabbítást remélnek a szervezők – jelentette tegnap a kolozsvári Krónika Izsák Balázsra, az SZNT elnökérnek a közleményére hivatkozva.
Az SZNT szerint egy kezdeményezés aláírásgyűjtése nem akkor ér véget, amikor a sikerességi kritériumok teljesülnek, hanem amikor az aláírásgyűjtésre adott idő lejár. Ez természetes körülmények között tizenkét hónap lenne, azonban a koronavírus-járvány magával hozta a határidő többszöri meghosszabbítását, ezek pedig három havonta esedékesek, amíg a tagállami járványellenes intézkedések akadályozzák az aláírásgyűjtést.
„Így – mivel a legtöbb uniós tagállamban még fennállnak a korlátozások – várhatólag 2021. május 7-éig folytathatjuk az aláírásgyűjtést. Ez lesz az aláírásgyűjtés negyedik és egyben utolsó szakasza. Ez egy olyan lehetőség, amellyel élnünk kell, és amellyel élni is akarunk" – húzta alá Izsák Balázs hétfői közleményében.
Az SZNT vezetője szerint újabb támogató aláírásokat kell szerezniük azokban az országokban is, ahol csak néhány százalékkal lépték túl az alsó küszöböt, de dolgozni kell azon is, hogy újabb nemzeti régiókat kapcsoljanak be a mozgalomba.
A Pesty László vezette kampánycsapat legutóbbi, vasárnapig teljesítendő célja az volt, hogy a hitelesítés miatt, melynek során a valamilyen okból nem elfogadható szignók „kihullanak a sorból", legalább 110 százalékot érjenek el a kvótát teljesítő országokban. Tegnap, február 8-án az aláírásgyűjtés változatlanul folytatódott, a küszöbértéket túllépők közül Litvániában (102 százalék) és Svédországban (103,8 százalék) nem sikerült elérni egyelőre a 110 százalékot. Emellett természetesen még több olyan jelentős őshonos kisebbséggel rendelkező ország is van, ahol a mozgósítással három hónap alatt teljesíthető a kvóta. A hasonló céllal indított Minority SafePack esetében például hosszabbítás nélkül, egy év alatt 11 tagállamban „lépték túl" a küszöböt. Svédország kivételével mindazon országokban, amelyben eddig az SZNT európai polgári kezdeményezése is sikeres volt, de ezeken túl még Olaszországban, Dániában és Bulgáriában is.