2024. április 19., péntek

Ítéletidő Nyugat-Európában

A hóvihar Hollandiára is lesújtott

Ítéletidő tombol Németországban: hóvihar és erős széllökések tépázták vasárnap az ország északi és nyugati tájait. A vonatközlekedés egy része leállt, és több száz autó ütközött a rossz idő miatt. A rendőrség szerint 28 ember sérült meg a jeges utakon.

– A jó kifejezés a „katasztrófa” – mondja ez az autómentő szolgálatnál dolgozó férfi. Rosszabb a helyzet az utakon, hófúvások vannak, alatta pedig tükörjég. Az autók a hegyeken, a parkolókban vesztegelnek, a kereszteződések közepén, és megmoccanni sem tudnak, pedig téligumival vannak felszerelve.

A hóvihar vasárnap Hollandiára is lesújtott: ez az első hasonló jelenség tíz éve. Az ítéletidő miatt a vonat-és a közúti közlekedés leállt. A holland kormány vörös riasztást léptetett érvénybe a 90 kilométer/órás széllökések és a rendkívüli hideg miatt. Sok repülő sem tudott elindulni.

Negyven éve nem látott árvíz öntötte el a nyugat-franciaországi Lot-et-Garonne megye Garrone Marmandaise térségét. A kiáradt folyók miatt a megye kilenc további térségében rendeltek el készültséget. Az árvíz miatt egy börtönt is kiürítettek, 92 rabot szállítottak át másik fegyintézetbe. Az áradás csúcsát hétfőre várják a vízügyi szakemberek. Eddig 150 embert telepítettek ki otthonából az árvíz miatt.

Ki kellett üríteni szombatra virradóra a Berlin legnagyobb hajléktalantáborát, mert jeges vihar közelít a német fővároshoz. A kilakoltatottak pontos száma nem ismert, de a csütörtöki bejáráson 40-50 sátrat számoltak össze a hatóságok.

– Sikerült találnunk egy üres menedékhelyet, ahol el tudjuk szállásolni a kitelepített embereket úgy, hogy ne érintkezzenek másokkal, tekintettel a koronavírus-járványra. A hétvégét biztonságos, fűtött helyen töltik – mondta Lichtenberg kerület polgármester-helyettese, Kevin Hönicke.