2024. április 19., péntek

Fennakadásokat okozott a havazás Németországban és Hollandiában

Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás és a jégeső vasárnap Németország több tartományában. A Darcy nevű hóvihar Hollandiában és Belgiumban is közlekedési fennakadásokat okozott, Hollandiában a legmagasabb szintű, vörös riasztási fokozat van érvényben.

A helyenként havazással és rendkívüli erejű hófúvásokkal, máshol heves jégeső formájában érkezett kiadós csapadék annak tulajdonítható, hogy betört a régió fölé egy sarkvidéki eredetű viharfront, amely Németország ország középső részén találkozott egy délről érkezett fronttal. A két front találkozásánál északról mínusz 12 Celsius-fokos, délről plusz 12 Celsius-fokos hőmérsékletű légtömegek ütköztek, és mivel a Franciaország déli részéről elindult front nemcsak meleg, hanem nagyon nedves levegőt szállított, az ütközőzónában rövid idő alatt jelentős mennyiségű hó, a térség déli peremén pedig a felszínre érkezve azonnal jéggé dermedő eső hullott.

A régió egy nagyjából 130 kilométer széles, a holland határtól a cseh határig húzódó szalagot képez. Felső, északi részét alig néhány óra alatt sokhelyütt 20-30 centiméter vastagságú hóréteg borította be. Alsó, déli részén jégpáncél keletkezett a legtöbb felületen, ami nemcsak csúszásveszélyt okozott, hanem leszakadással fenyegető súlyt jelent a távvezetékekre és fák ágaira nézve.

Az utak számos településen nehezen járhatók, sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél. Több településen korlátozták a közösségi közlekedést. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság több tízezer munkatársát, valamennyi hótakarító és jégmentesítő járművét mozgósította, de így is több szakaszon törölni kellett távolsági és regionális járatokat. A meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a havazás keddig megszűnik, enyhülés a hét közepétől várható.

Hollandiában ilyen rendkívüli időjárási helyzetre legutóbb 10 éve volt példa. A holland állami vasúttársaság sok járatot felfüggesztett és több buszjárat is leállt. Az eindhoveni repülőtér délelőtt nem fogadott és indított járatokat. Belgiumban tegnap ugyancsak havazott, mától pedig komoly lehűlés várható.
Brüsszelben tegnap 13 órakor –3 fokot mértek és havazott, Amstermaban –4, Berlinben pedig –7 volt.