2024. április 20., szombat

Tavaszra tél

Mire hozzászoknánk az enyhe időjáráshoz, kemény fagyok köszöntenek ránk

Miközben Európa egyes térségeiben meglehetősen zord időjárási körülményekkel kell szembenézniük az embereknek – Németországot például már napok óta hóviharok, átfúvások sújtják, több mint száz közlekedési balesetet okozva, valamint kieséseket a tömegközlekedés vonalain –, mi tavasziasnak nevezhető hétvégén és hétfőn vagyunk túl. Noha hétfőn már valamelyest visszafogottabb volt a „téli tavasz”, a hőmérsékleti értékek mégis jóval magasabban alakultak, mint azt ilyenkor megszokhattuk. Az ország déli tájain több helyütt 17 fokot mértek, Vajdaságban kora délután 8–11 fokig melegedett fel a levegő.

A meleg a motorosokat is kicsalogatta. Az újvidékiek ismét kedvenc gyülekezőhelyükön, a Mišelukon „ugratták lovaikat” (Fotó: Beta)

A meleg a motorosokat is kicsalogatta. Az újvidékiek ismét kedvenc gyülekezőhelyükön, a Mišelukon „ugratták lovaikat” (Fotó: Beta)

Ma és holnap sem engedi magát legyőzni a korán érkezett tavasz, a tartomány területén az évszakhoz képest jóval melegebb, igaz, többnyire borús, helyenként esős lesz az idő. A legalacsonyabb hőmérséklet azonban mindkét nap 5, a legmagasabb pedig 15 Celsius-fok körül alakul.

Csütörtökön változás áll be: a délután folyamán szinte mindenütt elered az eső, a hegyvidéken havazás esedékes. A jelentős lehűlés folytán az éjszaka folyamán az eső az alacsonyabban fekvő vidékeken is hóba válthat át. A legalacsonyabb hőmérséklet csütörtökön 4, a legmagasabb 7 lesz. Pénteken visszatér a tél, tovább folytatódik a lehűlés, így fagyos napok következnek; –6 és –2 fok közötti hőmérséklettel. Szombaton reggel már nem lesz ritka a –10 fokos hőmérséklet sem, a nap legmelegebb részében pedig -3 Celsius-foknál többre nem kell számítani, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet vajdasági előrejelzése szerint. Előfordulhat havazás is. Vasárnap és a jövő hét elején is kitartanak még a mínuszok, a hét utolsó napján –8, a jövő hét elején –6 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet.

Nyitókép: A tavaszias időre a hóvirágok is kibújtak. A felvétel vasárnap a Fruška gora lankáin készült (Diósi Árpád illusztrációja)