2024. április 23., kedd

Jó teljesítmény a rendkívüli időszakban

Ana Brnabić kormányfő: Bátor és kitartó munkával megváltozott az országnak a világban való megítélése is

– Szerbia erős és biztonságos ország. A szervezett bűnözés elleni küzdelem folytatódik. Egy bűnöző sincs biztonságban – hangsúlyozta Ana Brnabić kormányfő a kormány fennállásának 100 napja alkalmából szombaton megtartott ismertetőjében. Rámutatott, Aleksandar Vučić államfő bejelentette a küzdelmet, a kormány pedig a prioritásainak zászlajára tűzte. Emlékeztette a hallgatóságot az elmúlt napok sikereire: a belügyminisztérium, a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) és az ügyészség több személyt állított elő, akiket a legsúlyosabb és legkegyetlenebb bűntettekkel vádolnak.

Hónapokat igényelt a letartóztatás előkészítése, de meglett a kemény munka eredménye. Brnabić hangsúlyozta, a munka folytatódik, és külön figyelmet fordítanak majd azokra, akik az állami szervekben dolgoztak, de bűnözőket védenek.

A kormányfő kiemelte, eljuttatták a parlamenthez az Alkotmány igazságszolgáltatásra vonatkozó részének módosítását érintő javaslatokat, illetve az első naptól kezdve együttműködnek az Európa Tanács korrupcióellenes szervezetével, a Korrupció Elleni Államok Csoportjával (GRECO), hogy megvalósítsák ennek a szervezetnek a javaslatait. A médiastratégia implementálása kapcsán pedig elmondta, létrejött egy munkacsoport, illetve az újságírók védelmére is nagyobb figyelmet fordítanak – hangsúlyozta Brnabić.

Miután szinte az egész 2020-as évet, így a kormány munkáját is jelentős mértékben a járvány határozta meg, a kormányfő rámutatott, hogy a koronavírus elleni küzdelemben két teljesen új kórházat épített fel Szerbia: Belgrádban és Kruševacon, ahol több mint 1500 beteg ellátására nyílt lehetőség.

A kórházak megnyitására a legjobb időpontban került sor, hiszen akkor kellett szembesülni a járvány legnagyobb jelenlétével, és a létező kapacitások már lassan beteltek. Brnabić kiemelte, Szerbián kívül csupán 2–3 olyan ország volt, amely hasonlóan cselekedett, a járvány idején új kórházakkal bővítette a betegellátási kapacitásokat.

Nagy-Britannia és Svájc után – Európában harmadikként – Szerbiában is elkezdődött a lakosság vakcinációja, három nappal előbb, mint az EU országaiban. Mára már 520 ezer ember vette fel a védőoltást, közülük 21 ezren már a második védőoltást is megkapták. Illetve Szerbia az egyedüli olyan ország a világon, ahol a lakosság szabadon megválaszthatja, melyik vakcinát kéri. Brnabić elmondta, az ország járványügyi politikája, úgy a közegészségügy, mint a gazdaság védelme terén tett lépései, teljesen más fénybe helyezték Szerbiát, és a világ országai is teljesen másként tekintenek országunkra. Kiemelte, több állam is Szerbiától tanul, hogyan kell megszervezni a tömeges oltást.

ÚJABB GAZDASÁGI CSOMAGON DOLGOZNAK

A gazdaság területén, mint mondta, sok minden történt. A kormányfő rámutatott, nőtt a külföldi vállalkozók Szerbia iránti bizalma, ezzel pedig az ország jövője is kecsegtetőbb. Ezekben a nehéz időkben, amikor emberek maradnak munka nélkül, Szerbiába új befektetők érkeznek és új munkahelyek létesülnek.

Megnyílt az úgynevezett Balkáni Áramlat (a Török Áramlat részeként), melyen keresztül Szerbia gázellátása, illetve energetikai biztonsága javult, ezzel pedig az ország gazdasági fejlődése nagyobb ütemet vett.

November 10-én Szerbia aláírta a Szófia-deklarációt, ami környezetvédelmi szempontból jelentős, így a levegő minőségének javítása érdekében Obrenovacon már elkezdték a távfűtő művek által kibocsájtott füst kéntelenítését.

A digitalizáció is egyre nagyobb teret hódít, az oktatásban is, illetve a tömeges oltás terén is sokat segített az egészségügyi rendszer hálózatba kötése.

Rámutatott, erősítették az oktatás és a vállalatok közötti együttműködést, illetve a tudomány is egyre nagyobb teret kap.

Brnabić kihangsúlyozta, fontos volt a kormány számára az is, hogy mennyi pénz marad a lakosság zsebében, így decemberben az egészségügyi dolgozók 10 ezer dinár, illetve a nyugdíjasok 5 ezer dinár egyszeri támogatást kaptak. Jelentős összegeket utalt át a kormány a turisztikai szektornak. Január elsejétől pedig a nehézségek ellenére nő a minimálbér és a nyugdíj összege, illetve a közszférában dolgozók fizetése is. Valamint a 2,5 milliárd euró értékű harmadik gazdaság-élénkítőcsomag előkészítésén dolgoznak.

AZ ÖNZETLENSÉG MÉG JELEN VAN

A kormány fennállásának 100 napja alkalmából Ana Brnabić és Darija Kisić Tepavčević szociálisvédelmi miniszter átadta a Jótevő díjat. Olyan embereket választottak ki az elismerésre, akik önzetlenségüket, baráti és emberszeretetüket igazolták az elmúlt hónapokban, így a díjazottak között volt egy fiatalember, aki a veséjét és mája egy részét adományozta a barátjának, egy fiatal lány a haját adományozta a rákos betegeknek, díjat kapott az a taxisofőr is, aki ingyen szállítja az egészségügyi dolgozókat haza a hosszú, fárasztó munka után, valamint egy pék, akik mindenkinek, aki éhes, szendviccsel segít, illetve a kiemeltek között vannak olyanok, akik maszkokat varrnak a kórházi betegeknek, a siketeknek, és olyanok is, akik az önkénteseket vendégelik meg süteménnyel.

Brnabić kiemelte, megtiszteltetésnek érzi, hogy olyan személyek társaságában lehet, akik nemeslelkűségükkel, áldozatkészségükkel, emberségükkel, jóságukkal és jótékonyságukkal bizonyítottak. Ezzel a díjátadással zárult le a szolidaritás éve, ugyanis a munkaügyi és szociális védelmi minisztérium a 2020-as évet a szolidaritás évének nyilvánította.