2024. április 25., csütörtök

Hosszú a bűnlajstrom

Belivuk és társainak letartóztatása is szerepel a biztonsági tanács mai ülésének napirendjén

A korábbi bejelentések szerint a szerbiai Biztonsági Koordinációs Tanács már szombaton tárgyalóasztalhoz kellett volna, hogy üljön, erre azonban Aleksandar Vulin belügyminiszternek a Prva televízióban tett bejelentése szerint ma kerül sor. Ekkor tárgyalnak Veljko Belivuk és társainak ügyéről is.

A rendőrség, a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) és az ügyészség szervezett akciójában csütörtökön 19 személyt állítottak elő, köztük Veljko Belivukot, aki a Partizan sportklub Janjičar szurkolótáborának volt a vezetője. Mint ahogy a rendőrség közzétette, Belivuk és társai a legsúlyosabb bűntetteket hajtották végre, azzal vádolják őket, hogy gyilkoltak, kábítószer-kereskedelemmel, zsarolással foglalkoztak, embereket raboltak el, kínoztak és csonkítottak meg.

Veljko Belivuk és társainak meghallgatása a belgrádi Különleges Bíróságon kezdődött pénteken este. Szombaton összesen 22 előállított személyt hallgatott ki a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész, és mint ahogy azt a Felső Bíróság közölte, a vizsgálóbíró 20 személy esetében 30 napos előzetes fogságot rendelt el, ugyanis mint indoklásukban kiemelték, fennáll a szökés gyanúja, illetve fennáll annak lehetősége is, hogy megsemmisítik, elrejthetik, vagy megmásítják a bizonyítékokat, nyomokat. Rámutattak, a gyanúsítottakat olyan bűncselekményekkel vádolják, melyek több mint 10 éves szabadságvesztést követelnek meg.

A közleményben kiemelik, hogy mind a 22 személyt bűnszervezkedéssel vádolják, kábítószergyártással és kereskedelemmel, míg 2 személy esetében a vádak között szerepel, hogy fegyvert és robbanószerkezeteket készítettek, illetve néhányukat kegyetlen emberöléssel is vádolnak.

Aleksandar Vulin televíziós szereplésekor leszögezte, a bűnszervezet felszámolása jól halad, jelentős számú bizonyítékot sikerült begyűjteni. Kihangsúlyozta, a letartóztatások közel sem értek véget.

Rámutatott ugyanakkor, hogy miután a szerb elnök jelentette be a bűnszervezetek elleni küzdelmet, a letartóztatások miatt, amelyek során a legnagyobb kábítószer-kereskedő bűnszervezetre sikerült lecsapni, sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint korábban. Elmondta, a házkutatások során egyik helyen mesterlövészpuskát foglalt le a rendőrség, amit, véleménye szerint, nem bűnbanda-leszámolásokban használnak. Kiemelte, a letartóztatásokkal, amikor egy bűnszervezet végrehajtói kerültek rendőrkézre, jelentős veszteségek érik azokat, akik felettük állnak, és a szálakat mozgatják. Azt ugyanakkor nem akarta elárulni, hogy megerősítik-e az államfő védelmét. Mint mondta, nem kívánja nyilatkozatával figyelmeztetni a szabadlábon levő bűnözőket.