2024. március 29., péntek

Felújítják a régi kaszárnyákat?

Stefanović: A kötelezettség nem öleli fel a nőket, de ők is jelentkezhetnek majd sorkatonának

A sorkatonai szolgálat újra bevezetése nagyon összetett kérdés, aminek anyagi vetülete is van. Számításaink szerint 8 milliárd dinárba kerülne a katonaság, amennyiben ez életre kelne. Természetesen ez az összeg csak növekedne, amennyiben úgy döntenénk, hogy a sorkatonák is kapnak fizetést. Vagyis a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése nem lehetséges erős gazdaság nélkül – emelte ki Nebojša Stefanović védelmi miniszter a kormány 100 napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatón.

Stefanović kiemelte, ő mindenképpen támogatja, hogy a hivatásos katonaság mellett bevezessék a sorkatonai szolgálatot. Szavai szerint úgy szerveznék meg ezt a kötelezettséget, hogy minden szakember használhassa tudását, így például a mérnökök a katonaság olyan szektorában szolgálnának, ahol igény van a szaktudásukra.

Elmondta, még nincs végső döntés ebben a kérdésben, a lehetséges sorkötelezettség modelljeinek kidolgozása is várat még magára. Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy szakmai viták, illetve közvita lefolytatása után már az év végén születhet döntés ebben a kérdésben.

Rámutatott, egyelőre nem gondolkodtak abban, hogy a sorkötelezettség felöleli a nőket is, de mint mondta, nem zárkóznak el annak lehetőségétől, hogy azok a nők, akik részt kívánnak ebben venni, jelentkezhessenek.

Elmondta ugyanakkor, hogy két kaszárnya kiépítését tervezik Loznicán és Pribojban, ahol a gyalogság kapna helyet. A miniszter szerint a gyalogság már 2022-ben elfoglalhatja az új laktanyákat. Kiemelte ugyanakkor, hogy fontolgatják azoknak a kaszárnyáknak a felújítását is, amelyek évek óta üresen állnak, hiszen, ha újra bevezetik a sorkatonai szolgálatot, helyet kell biztosítani a kiskatonának is.