2024. április 25., csütörtök

Mert péknek lenni jó

Egy zentagunarasi családi vállalkozás története

Manapság Vajdaságban egyre nehezebb reménykeltő példákat találni, de azért akadnak, ha az ember nyitott szemmel jár. Ilyen a zentagunarasi Oszi pékség is. Egyrészt egy több generáción átívelő családi vállalkozásról van szó, másrészt a fiatalabb korosztály tagjai hazajöttek külföldről, és az ott megszerzett tudást idehaza kamatoztatják. A pékség történetét Kiss Oszkár pékmester indította útjára 1994-ben. Oszkár mester a nagybátyja topolyai pékségében tanulta ki a szakmát. Ott hat éven át dolgozott, mielőtt megnyitotta volna saját vállalkozását Zentagunarason.

Oszkár pékmester a zentagunarasi pékségben (Fotó: Lakatos János)

Oszkár pékmester a zentagunarasi pékségben (Fotó: Lakatos János)

– Egy idős pék nyugdíjba akart menni, és szólt, hogy kiadná a pékségét. Két évig béreltük, utána eladta nekünk. Ekkor építettünk egy új épületet, és átköltöztünk ide. A saját vállalkozás elindítása akkor még elég nehéz volt, de megmaradtunk. A vállalkozást csak egy évvel ezelőtt kezdtük bővíteni, amikor a fiam hazajött Magyarországról. Egy kis időre kiköltözött, és egy pékségben dolgozott. Ott elleste, amit lehet, és hazahozta a tudást. Miután hazajött, újítottunk a kínálatunkon, utána pedig új üzleteket is nyitottunk. Először Tornyoson, utána Bácskossuthfalván, majd Pacséron. Így most négy üzletünk van, de szeretnénk tovább is terjeszkedni – mondta el Oszkár pékmester, majd hozzáfűzte, hogy saját üzleteik mellett szállítanak kenyeret több kis boltba is Kevibe, Csantavérre és Visnyevácra.

Az Oszi pékség korábban több alkalmazottal több kenyeret készített. Ez még azelőtt volt, hogy olyan sokan külföldre mentek volna, mondta el Oszkár. Ahogy fogyott az ember, úgy csökkent a kereslet, és kénytelenek voltak több dolgozónak is felmondani. A fordulat akkor következett be, amikor Krisztián, Oszkár fia hazajött Magyarországról, és a pékség elkezdett terjeszkedni. A termelés ennek köszönhetően megnövekedett, mondhatni a négyszeresére. A kínálatuk is kiszélesedett, jelen pillanatban hét fajta kenyeret sütnek, emellett készítenek süteményeket, burekot, pizzát és croissant is.

Az Oszi pékség sorsa jó kezekben van. A család legfiatalabb pékmestere, Krisztián, saját bevallása szerint beleszületett a pékszakmába. Igaz, a szerelme után kiment Szegedre, de ott ugyancsak pékként helyezkedett el.

– Megszerettem ezt a szakmát. Voltam Szegeden, de úgy döntöttünk, hogy visszajövünk. Ha már ez itt fel van építve, akkor élni kell a lehetőséggel. Természetesen, újítani kell, mert mi már másképpen látjuk ezt a dolgot. Szegeden sok mindent megtanultam, például a leveles tésztákról. Ezt a tudást áthoztam ide, igaz, itt is készítenek ilyesmit, de nincs annyi minden, mint Magyarországon. Amikor hazajöttem, akkor újítottunk a termékkínálaton, mert előtte nem készítettünk ennyiféle kenyeret, ezért kisebb volt a választék. Az az ötlet is felmerült, hogy ha a pékség már megvan, akkor terjeszkedni kell – mondta el Krisztián, majd arról is szólt, hogy az új üzleteket mind önerőből nyitották. A fiatal pék már további üzletek nyitásán is gondolkodik, konkrét terve egy topolyai pékség. Elmondása szerint, itt nem csak árusítanák a kenyeret, hanem helyben is sütnék, mivel városon már komolyabb a konkurencia.

Nincs értelme új üzletet nyitni, ha nincs kereslet a termékek iránt. Az Oszi pékség esetében nem ez a helyzet, mondta el Krisztián. Az emberek jól fogadták az új termékeket, és az újonnan nyílt üzletekben is vannak vevők. A fiatal pék elmondása szerint mindenhol nagyon népszerű a krumplis kenyerük. A kínálatukat folyamatosan bővítik, de igyekeznek az igényekhez igazítani, mert faluhelyen nehéz rászoktatni az embereket az újdonságokra. Krisztián komolyan gondolja a vállalkozás fejlesztését, mert saját elmondása szerint hosszútávon szeretne pékként dolgozni. Azért igyekszik most annyira, hogy a jövőben biztos megélhetése legyen a családjának.

A családi vállalkozásban Krisztián párja, Varga Emese is megtalálta a helyét. Emese bácskossuthfalvi, és Szegeden fejezte be a főiskolát, ahol marketinget és logisztikát tanult. Mindez jól jött, amikor az Oszi pékség terjeszkedni kezdett. Emese foglalkozik a pékség Facebook-oldalaival, de részt vesz az eladásban is, Bácskossuthfalván. Viszont, ha szükség mutatkozik, akkor a termelésbe is besegít, szóval elmondható, hogy ő is a családi vállalkozás szerves része lett.

– Nem tudtam, hogy hogyan fog alakulni az életem, először úgy gondoltam, hogy az iskola után majd Magyarországon próbálok elhelyezkedni, de jött a koronavírus-járvány, kicsit féltem, és a családdal akartam lenni. Krisztiánnak akkor jött az ötlete, hogy új üzleteket nyissanak, és úgy gondoltam, hogy akkor inkább neki segítek. Nem szeretnék elszakadni tőle – mondta el Emese.

A zentagunarasi Oszi pékség tehát bővül, termékeik kínálata pedig gazdagodik. Akinek lehetősége nyílik rá, az bátran kóstoljon meg valami friss finomságot, egyenesen Kissék sütőjéből.

Nyitókép: Oszkár pékmester a zentagunarasi pékségben (Fotó: Lakatos János)