2024. április 24., szerda

Brnabić: Csak Szerbiában választhatnak a polgárok védőoltást

Szerbia az egyetlen olyan ország, melynek polgárai megválaszthatják, melyik védőoltást veszik fel – jelentette ki Ana Brnabić, a kormány fennállásának 100. napja alkalmából megszervezett díjátadáson.
A kormányfő kiemelte, a napokban lezajlott, a szervezett bűnözésre mért nagyszabású rendőrségi akció világosan azt üzeni, senki sem állhat az állam felett.

Ana Brnabić annak a két Covid-kórháznak a jelentőségét is hangsúlyozta, amelyeket az ország a legnagyobb kihívásokkal küszködve is igen rövid idő alatt felépített.
Mint ismeretes, a Belgrádban és Kruševacon megépült egészségügyi intézményekben 1500 ágynál is több hely állt a Covid-19 megbetegedésben szenvedő, súlyos állapotú páciensek rendelkezésére.

A kormányfő elégedettségének adott hangot, amiért Szerbiában ilyen hatékonyan folyik a tömeges immunizáció, mint mondta, 520.000 személy felvette a védőoltás első, 21.000 pedig a védőoltás második adagját is.

Annak ellenére, hogy kis, fejlődő ország vagyunk,Nagy-Britannia és Svájc után Szerbiában is elkezdődött a lakosság vakcinációja, három nappal előbb, mint az EU országaiban. Sokkal fejlettebb és gazdagabb országok úgy emlegetik most Szerbiát, mint azt az országot, amely példát mutat az immunizáció hatékony megszervezésében – tette hozzá Ana Brnabić.

A rendezvényen elismeréseket adtak át, azokért a teljesítményekért, amelyek emberségesség tekintetében példa értékűek voltak az elmúlt évben.