2024. március 29., péntek

A hétvégén fertőtlenítés

Keddtől intenzív oltási időszak veszi kezdetét Topolyán

A topolyai egészségház által működtetett oltópontokat a hétvégén fertőtlenítik, így most ismét szünetel a lakosság immunizácója. Újabb védőoltás-szállítmányokat várnak viszont a napokban, és keddtől a tervek szerint három hétig tartó intenzív időszak következik, amikor szünet nélkül oldják majd a jelentkezőket. A tervek szerint még az egyébként munkaszünetnek számító állami ünnepen is zajlik majd a vakcináció. Dr. Illés Csilla elmondta, hogy pénteken huszonhét egészségügyi dolgozó vette fel a Pfizer–BioNTech vakcina második adagját, huszonnyolc egészségügyi dolgozó pedig a kínai vakcina második adagját kapja meg ezekben a napokban, és ezzel, ami az egészségügyi dolgozók beoltottságát illeti, az intézmény esetében ez körülbelül eléri a 35 százalékot. A jelenleg kétszázhat foglalkoztatottal működő Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője szerint ez jó eredménynek számít. A dolgozók egy része már korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, jelenleg pedig tíz dolgozója beteg az egészségháznak, ők enyhébb tünetekkel otthon gyógyulnak.

Dr. Illés Csilla azt is elmondta, hogy tizenöt topolyai lakos a Szputnyik V típusú, orosz gyártmányú vakcina felvétele mellett döntött. Az illetékes minisztérium utasítása alapján őket Szabadkára irányították a védőoltás felvételére. Időközben a tizenöt jelentkező közül háromnak enyhébb hőemelkedése volt, így tizenkét személyt oltottak be az orosz védőoltással pénteken Szabadkán.

A topolyai egészségház által a község területén működtetett oltópontokon eddig már több mint ezerötszáz személyt oltottak be.