2024. április 20., szombat

Bizonylat a szakmai tapasztalatról

Háromnapos képzésen vettek részt a Politechnikai Iskola dolgozói

A szabadkai Politechnikai Iskola és a vlasotincei Műszaki Iskola tanárai a hét folyamán egy olyan képzési rendszer kidolgozását elősegítő tanfolyamon vettek részt, amely lehetőséget nyújt a felnőttképzésen résztvevők több éves tudásának elismertetéséhez. A programról pénteken egy sajtótájékoztató keretében számoltak be a média képviselőinek.

A képzési program kidolgozásán kisebb csoportokban dolgoztak a tanárok (Fotó: Gergely Árpád)

A képzési program kidolgozásán kisebb csoportokban dolgoztak a tanárok (Fotó: Gergely Árpád)

– A három évig tartó projektum keretében úgy szeretnénk a szakképzést egységesíteni, hogy az ország minden területén ugyanazok legyenek az elvárások a diákoktól, emellett egy olyan tantervet szeretnénk kidolgozni, amelynek köszönhetően a felnőtteknek is lehetőségük nyílik arra, hogy bizonylatot kapjanak a szakképesítésükről. Erre iskolánk már három évvel ezelőtt regisztrálta magát, ami azt jelenti, hogy intézményünk hivatalosan is elismert felnőttoktatással foglalkozik – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Arancsity Dancsa Gyöngyi, a Politechnikai Iskola igazgatóhelyettese.

A felnőttképzésen résztvevők a szerbiai Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium és az Európai Unió által is elismert bizonylatot kapnak majd.

– A program legfőbb célja, hogy olyan képzést indítsunk el, amelynek köszönhetően azok a felnőtt résztvevők, akik már több éve valamilyen építőipari cégnél dolgoznak, ne csak egy átfogó és összetett elméleten és gyakorlaton alapuló tudást kapjanak, hanem lehetőséget arra, hogy tudásukat bizonylattal is elismertessék. Egy teljes képzés kialakítása a cél, amelyen belül egy pontozási rendszert hozunk létre a szakmában több éve dolgozók elméleti és gyakorlati tudásának felméréséhez. Erre sokkal nagyobb lesz a kereslet, mint a 960 órából álló képzésre, hisz annak elvégzése majdnem másfél évig tart. Már vannak olyan vállalatok, amelyek felkerestek bennünket, mert szükségük van az országban és az unióban elismert bizonylatokra. A három nap alatt négy új képzési programot dolgoztunk ki: a vasszerelő, a kőműves, az építőipari gépkezelő és az ács szakmákra. Ebben a fővárosból érkezett szakemberek voltak a tanárok segítségére. Első körben a szabadkai és a vlasotincei iskolában indulnak majd el a képzések – mondta az igazgatóhelyettes.

A programot, amelyben országszerte 22 szakközépiskola vesz részt, az Európai Unió 1,38 millió euróval támogatja.