2024. április 25., csütörtök

A Szputnyik V is megérkezett

Az orosz vakcinával először az egészségügyi dolgozókat oltják be

Szabadkán január 20-án kezdték meg a tömeges immunizáció folyamatát, ami azt jelenti, hogy attól a naptól kezdve naponta több száz polgártársunk kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az új városháza épületében kialakított oltóponton eddig kizárólag a kínai Sinopharm cég vakcináját kapták meg a polgárok, akik közül a legtöbben az idősebb korosztályhoz tartoznak. Az oltóponton korábban készített beszámolóinkban az illetékesek arról nyilatkoztak, hogy a jövő héten Szabadkán megkezdődik az újraoltás a kínai vakcinával.

Az immunizáció folyamatával kapcsolatban megkerestük Ivanka Beokovićot, a Szabadkai Egészségház igazgatóját, aki elmondta, hogy azokat a polgárokat, akik megkapják az időpontot az újraoltásra, várni fogják a munkatársai, azonban pontosan nem tudta megmondani, hogy melyik napon kezdődik meg a revakcináció az oltóponton. Emellett rámutatott arra, hogy a városban az újraoltás már folyamatban van.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Az elmúlt héten a Gerontológiai Központ idős lakói és az egészségügyi dolgozók egy része kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcina második adagját. Szerdán újabb, 330 adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Szabadkára. Ebből 244 adagot újraoltásra használunk fel, a fennmaradó adagokkal pedig az egészségügyi dolgozók és az idősotthon újabb csoportját oltjuk be. A kínai Sinopharm vakcinával újraoltás egyelőre még nem történt, de felkészülve várjuk azokat a polgárokat, akik már megkapták a kínai vakcina első adagját, és az eUpraván keresztül megkapják az időpontot az újraoltásra. A második adag beadásának egyébként nem kell napra pontosan megtörténnie. A Sinopharmmal az újraoltást kettő-négy hét alatt kell elvégezni, tehát a revakcinációval semmiképp sem vagyunk elkésve – magyarázta az igazgató.

Ivanka Beoković az újraoltás mellett elmondta, hogy ezen a héten a Pfizer-BioNTech és a Sinopharm után az orosz Szputnyik V vakcinából is érkezett szállítmány Szabadkára. Ebből az oltóanyagból először azok az egészségügyi dolgozók részesültek, akik előzetesen az orosz vakcinát választották. Az oltást az új városházán kialakított oltóponton végezték, csütörtökön és pénteken.

– Csütörtök reggel 250 adag Szputnyik V vakcinát kaptunk, amellyel meg is kezdtük az egészségügyi dolgozók oltását. Csütörtökön a közegészségügyi intézet dolgozói, valamint a Szabadkai Egészségház és a kórház egészségügyi alkalmazottainak egyik csoportját oltottuk be. Pénteken a kórház és a Szabadkai Egészségház másik csoportjának oltását végeztük el. Az egészségügyi dolgozók ugyanis munkájuknál fogva nem tudnak mindannyian egy napon megjelenni az oltóponton. Emellett szintén pénteken a Topolyai Egészségház dolgozói is megkapták az orosz vakcinát – mondta az igazgató.

Az új városházán található oltóponton továbbra is fél nyolctól fél négyig várják az oltás felvételére előre regisztrált polgárokat, ahol négy csapat egészségügyi dolgozó fogadja őket.