2024. április 25., csütörtök

Az Önbizalom segít Törökbecsén

Licenccel rendelkező egyesület biztosít a rászoruló gyerekek mellé személyi kísérőket

Szerződés köttetett Törökbecsén személyi kísérők biztosítására – az önkormányzattal a napokban aláírt megállapodás szerint ezt a szolgáltatást a helyi Samopuzdanje (Önbizalom) Egyesület fogja nyújtani a rászorulóknak. Az egyesület rendelkezik is az ehhez szükséges licenccel.

– Szerbiában csupán 15 egyesületnek van licence erre a szolgáltatásra. Mi tavaly öt, az idén hat személyi kísérőt adunk fejlődési rendellenességgel élő, iskolába járó gyermekek mellé, és minden személyi kísérőnk elvégezte az ehhez szükséges akkreditált képzést. Az egyesületünk pszichológusokkal, jogászokkal és más szakemberekkel is együttműködik – jelentette ki Dragan Čiča, az egyesület elnöke.

Saša Maksimović polgármester tájékoztatása szerint a tavalyi 4 millió dinárral szemben az idén ötmillió dinárt tervez elkölteni erre a célra az önkormányzat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) decemberben közzétett jelentéséből derült ki az, hogy a városok és a községek 33 százaléka nem biztosított személyi kísérőket a fejlődési rendellenességgel élő gyerekek mellé, és 29 önkormányzatban, ahol volt ilyen szolgáltatás, licenccel nem rendelkező szervezet biztosított ilyen kísérőket, ami kérdésessé teszi a szolgáltatás minőségét. Duško Pejović, az ÁSZ elnöke szerint az önkormányzatok zöme sem megfelelő tervvel, sem elegendő pénzzel nem rendelkezik ennek a szolgáltatásnak a biztosítására, de kevés a licenccel rendelkező szolgáltató is – az állami revizor szerint ezek miatt az okok miatt nem bizonyul hatékonynak sok esetben a személyi kísérők rendszere.

Személyi kísérőre olyan rokkant, illetve fejlődési rendellenességgel élő, oktatási-nevelési intézményben járó gyerekeknek van joguk, akiknek segítségre van szükségük a mozgásban, a tisztálkodásban, az étkezésben, az öltözködésben és a kommunikációban. A személyi kísérőket az önkormányzatoknak kell fizetniük, amennyiben azonban az önkormányzat fejlettségi szintje az országos átlag alatt van, ezeket a kiadásokat az állami költségvetésből is fedezni lehet.