2024. április 20., szombat

Színházfelújítás és emlékhelyépítés

A zentagunarasi helyi közösség eredményeiről és terveiről

Zentagunarason számos tevékenység zajlik, beruházásokban sem szoktak szűkölködni, viszont a tavalyi év másként alakult. Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke lapunknak elmondta, hogy a járványhelyzet az ő munkájára is rányomta bélyegét.

– Az év első hónapjainak terveit szinte teljesen felülírta ez a helyzet. Nagyon sok feladat hárult a helyi közösségre, mert meg kellett szervezni az önkéntesek munkáját és a karanténba került emberek ellátását. Utólagosan sikeresnek ítéltük meg az ezzel kapcsolatos munkát, ötvenkilenc önkéntesünk dolgozott a szükségállapot ideje alatt. Fontos kiemelni, hogy sok fiatal volt köztük, akik aktívan kivették a részüket a munkából. A civil szervezetek és az idősebb generációk is helytálltak – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy májusban egy komoly problémára kellett megoldást találniuk.

Sípos Hajnalka

Sípos Hajnalka

– A falu Gunaras felőli részén a szállásokon elfogyott a víz. Mivel az ott élők többnyire jószágtenyésztéssel foglalkoznak, ezért gyorsan megoldást kellett találni. Mindössze hét-nyolc lakóépületről van szó, viszont másfél kilométer hosszú vízvezetéket kellett lehelyezni. Ez a nem tervezett beruházás nagy anyagi terhet rótt a helyi közösségre, de segítségünkre sietett a Sat-Trakt vállalat, az árok kiásásában. Így két héten belül megoldottuk a problémát azokon a helyeken, ahol a legégetőbb volt a vízhiány, szeptemberre pedig a Gunarasi úton lévő összes szállást rácsatlakoztattuk a központi vízhálózatra – számolt be Sípos, majd hozzáfűzte, hogy Topolya község önkormányzata is nagy segítséget nyújtott a beruházás befejezéséhez.

A 2020-as év nagyobb volumenű beruházása a színházterem felújítása volt. A kialakult helyzet miatt elhúzódtak a munkálatok, és az elnök reméli, hogy az idén sikerül befejezniük. Az épület és a melléképületek felújítása mellett nagyon fontos, hogy a hang- és fénytechnika is beépítésre kerüljön. Az év vége felé gondot okozott a pénzhiány is, de sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Zrt. pályázatán, ennek köszönhetően a munka folytatódhat az idén is – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy reményei szerint ezt a beruházást a tavaszi időszakban sikerül befejezni.

Tavaly elkezdődött még egy olyan beruházás, amely az idén fog véget érni. Emlékhely épül a temetőben – mondta el Sípos.

– Régi álmunk, hogy emlékhely épüljön a temetőben, de nem igazán tudtunk hogyan nekifogni. Tavaly Nagy Norbert építészmérnök, aki a helyi közösség tanácsának tagja, összefoglalta a különböző elképzeléseket, és egy nagyon szép terv született. Ez az emlékhely emléket fog állítani az 1848-as szabadságharc, az első és a második világháború, az ’56-os forradalom és a délszláv háborúk hőseinek. Az emlékhely keretében helyet kap az urnatemető is, valamint kialakítunk két olyan falfelületet, ahová emléktáblákat lehet elhelyezni. Elsősorban olyan esetben, ha valakinek külföldön hal meg egy hozzátartozója, és ott is temetik el. Az emlékműre öt emléktáblát is elhelyezünk, amelyeket Bujovcsics Nikoletta helyi grafikusművész tervezett. A táblákon kevés szöveg lesz, viszont kerül rájuk egy-egy QR-kód, amely alapján további információkhoz lehet jutni – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a történelmi háttér-információk felkutatásában nagy segítséget kapnak Tomik Nimródtól. Az emlékhely ötlete megboldogult Dudás Anna magyartanárnőtől származik.

Idén fejeződik be a zentagunarasi emlékhely építése

Idén fejeződik be a zentagunarasi emlékhely építése

Az idei tervek kapcsán Sípos elmondta, hogy tavaly elkészült a Matija Gubec utca kibetonozásának terve. Ez a falu egyetlen utcája, amely nem rendelkezik szilárd útburkolattal, és az idén szeretnék kibetonozni. A faluban maradt három olyan utca, ahol még nem cserélték ki a régi vízvezetékcsöveket. Ezek cseréje egy nagyobb projektum lesz, és tartományi vagy köztársasági pályázatból szeretnének forrást teremteni rá, mert önerőből nem tudnák megoldani. A határutak rendezése is nagyon fontos, ez folyamatosan zajlik az önkormányzattól kapott gréder segítségével. A helyi közösség tanácsa tervként megfogalmazta a Pék utca rendezését. Ez a falu legforgalmasabb utcája, ahol tönkrement az igen keskeny aszfaltburkolat. Az útburkolatot mindenképpen át kell húzni, emellett szeretnék kiszélesíteni is, hogy zavartalan legyen a forgalom. Az idén az erre vonatkozó tervdokumentációt fogják elkészíteni. Az elnök végezetül arról is szólt, hogy a helyi közösség tervei között szerepel az ifjúsági és rekreációs központ tervezése és kiépítése. Ez multifunkcionális létesítmény lesz, amelyet szintén pályázati forrásból szeretnének megvalósítani.