2024. április 19., péntek

Belgrádé a 2022-es birkózó-vb

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) megváltoztatta a 2022-es világbajnokság helyszínét az Oroszországgal szemben fennálló szankciók miatt, viszont a 2023-asat odaítélte neki.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) decemberben ugyan négyről két esztendőre csökkentette az Oroszország elleni büntetések időtartamát, de a jövő évi vb-nek Krasznojarszk így sem adhat otthont, ezért azt a 2023-as vb-re jelentkező Belgrádnak ítélték, míg a 2023-as, olimpiai kvalifikációs seregszemle egy később kijelölendő orosz városban lesz.
„Tiszteletben tartjuk a CAS döntését, és ehhez alkalmazkodtunk" – fogalmazott Nenad Lalović, az UWW elnöke a szervezet hírlevelében.
„Tavaly év végén nagy sikerrel világkupát tartottunk Belgrádban, 2023-ban pedig hisszük, hogy Oroszország fantasztikus házigazda lesz" – közölte.

A CAS december 17-én jelentette be, hogy jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a WADA által 2019 decemberében kiszabott négyéves büntetést. A CAS-döntés értelmében az oroszok a 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.
A határozat szerint Oroszország a szankció ideje alatt nem jogosult nagyobb sportesemény megrendezésére, valamint ajánlattételre sem. Ezen idő alatt orosz kormánytisztviselők és képviselők nem vehetnek részt olyan eseményeken, mint az olimpia, illetve nagyobb sportágak világbajnoksága.