2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Bácskertesen újraindulhat a sportélet

Újabb klubokat látogattak meg a Magyarkanizsai Birkózóakadémia illetékesei

Mint ahogy arról már egy hete hírt adtunk, az ütemesen épülő és szépülő Magyarkanizsai Birkózóakadémia illetékesei megkezdték az első vajdasági toborzó körutat, amelynek során előbb Moholon, majd Zentán jártak, a héten pedig Zomborba, illetve Bácskertesre vitt az útjuk.

Előzőleg a másik Zenta községi klubbal, a Herculessel is folyt a tárgyalás, amelyen Fodor Tamás elnök, Velez Róbert alelnök és Lengyel Ákos titkár fogadta a vendégeket, s élénken hallgatták a terveket, hiszen az ő klubjukban edz az akadémia kapcsán érintett zentai nemzedék nagyobb része.

A Hercules elöljáróival a zentai Royal Szállóban (a szerző felvétele)

Visszatérve Zomborra, a nyugat-bácskai városban (is) két klub működik, az ország legpatinásabb birkózóegyesülete, a Radnički és az abból kivált Soko, így Bálint Zoltán ügyvezető és az elnökség tagjai mindkét klub illetékeseivel leültek tárgyalni, feltérképezni az ottani helyzetet. A Radnički részéről Nenad Krstić elnök, Igor Frgić (az olimpiai ezüstérmes Ivan Frgić fia) és Milan Marić edző érdeklődött. A közel 40 éves Marić még mindig aktívan birkózik, egyébként pedig tornatanárként ténykedik a község területén, ami azért is érdekes, mert Csonoplyán birkózószekciót indított, s elmondása szerint ott még sok magyar ajkú gyerek érdeklődik a sportág iránt.

A Sokóban jelenleg élénkebb munka folyik, nagyjából Gradimir Dedić edző és munkatársai jóvoltából. Dedić egyébként a Szerbiai Birkózószövetség versenyzőbizottságának elnöke is egyben, neveltjei pedig az utóbbi években az országos korosztályos versenyeken a legtömegesebb csoporttal léptek fel, s többször az élen végeztek. Az edzővel ott volt Dejan Kolundžija klubelnök is, aki pedig a zombori birkózás történetének a nagy tudója, s olyan érdekes anekdotákat mesélt az egykori nagy birkózókról és sportmunkásokról, hogy arra még biztosan visszatérünk…

A Radnički irodájában már nem férnek a serlegektől (a szerző felvétele)

A két zombori klub természetesen szintén érdeklődött az akadémia konkrét működésével, az edzési és az oktatási lehetőségekkel kapcsolatban, annál is inkább, mert az akadémia által nyújtandó anyagi és szerelésbeni támogatásra ott is nagy szükség lenne.
Bácskertesen, vagy ahogy az ottaniak szeretik mondani, Kupuszinán egészen más jellegű problémákkal küzdenek. Az egykor 30 gyereket is foglalkoztató klub odáig jutott, hogy Novics Dávid személyében országos kadétbajnoka volt, ám 2016 óta szünetel a munka. Az elnök, a helyi József Attila iskola igazgatója, Csíkos Sándor röviden felvázolta a helyzetet, s jelen voltak a papíron még létező elnökség tagjai, Szenn Antal és Molnár István is, de a legnagyobb figyelem a helyi tornatanárra, az egyébként Bácskossuthfalván tanító Csernai Botondra irányult, aki birkózó szakot végzett a Testnevelési Egyetemen, tökéletesen beszél angolul, s hajlandó bekapcsolódni a szakmai munkába.

Bálint ezzel kapcsolatban elhívta a nagy tapasztalattal rendelkező szabadkai Balázs Zoltánt, aki évtizedek óta edzi a fiatalokat a Spartacusban, s aki szintén hajlandó segíteni a bácskertesieknek. A találkozón megbeszélték, hogy a jövő héten tisztújító közgyűlést tartanak a klubban, és egy kis külső segítséggel újraindul a sportélet a faluban. Az akadémia küldöttsége ellátogatott a Novics családhoz is, ahol Dávid elmondta, középiskolás évei Orosházán nem pont úgy sikerültek, ahogy eltervezte, jelenleg pedig sportedzői, tornatanári egyetemen látja a jövőjét. A szívélyes beszélgetés során azonban nyilván a fiatalember kíváncsiságát is felcsigázták, így majd meglátjuk, mit hoz a szeptember…

A bácskertesiekkel a hamarosan elkészülő tornateremben (a szerző felvétele)

Az akadémia első körútja a jövő héten Szabadkán és Nagybecskereken fejeződik be, kedden pedig igen rangos belgrádi vendégeket várnak az épülő akadémia megtekintésére.