2024. március 29., péntek

A vezetők után lekapcsolták a Facebookot is

Az államfőt három, a miniszterelnököt két évre börtönbe vetheti a katonai rezs

Tüntetőket vettek őrizetbe tegnap Mianmar második legnagyobb városában, Mandalayban, mert a katonai puccs idején letartóztatott Aung Szan Szú Kji kormányfő és társai szabadon engedését követelték. A hétfői katonai hatalomátvétel óta ez volt az első utcai tiltakozás a hadsereg ellen, amely időközben lekapcsoltatta a Facebookot.

Kisebb csoport tüntetett tegnap Mianmar második legnagyobb városában, Mandalayban a katonai hatalomátvétel ellen, egyszersmind követelve a puccsisták által őrizetbe vett Aung Szan Szú Kji kormányfő és a többi magas rangú politikustársa szabadon engedését. A hétfői puccs óta ez volt az első utcai megmozdulás az új rezsim ellen.

A hatóság igyekezett gyorsan feloszlatni az ötven főnél kisebb csoportot, amely az orvosi egyetem előtt gyűlt össze. A demonstrálók közül legalább hármat őrizetbe vettek.

A hatalom egyéb módon is igyekszik megakadályozni a tiltakozásokat, illetve azok szervezését. Merthogy már mások is szembehelyezkedtek vele. Szerdán hetven kórház személyzete szüntette be a munkát a puccs ellen tiltakozva. A sztrájkot részben a Facebookon szervezték, amelyen polgári elégedetlenségi mozgalom is alakult a katonák eljárása miatt. A közösséghez tartozók bírálatok özönét zúdították a rezsimre.

De már nem sokáig tehetik meg ezt, mivel az új rezsim felszólította a helyi szolgáltatókat, hogy vasárnapig függesszék föl a közösségi oldal működését. Az indoklás szerint az ideiglenes intézkedésre azért van szükség, mert a Facebookon megjelenő tartalmak fokozzák a bizonytalanságot és nehezítik a stabilitás helyreállítását. A hozzáférés az oldalhoz (miként néhány hasonló platformhoz) máris korlátozott.

A hadsereg főemberei a letartóztatott politikusokat is igyekeznek mielőbb „kikapcsolni” a közéletből. A minap még az ország legfontosabb politikai vezetőjének tartott 75 éves Aung Szan Szú Kjít mielőbb bíróság elé akarják állítani. Jelenleg házi őrizetben tartják, amire korábban is volt már példa. Akkor másfél évtizedig nem hagyhatta el a számára kijelölt villát, végül 2010-ben szabadulhatott. Hazája irányítását 2016-ban vette át, miután pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) az előző évben győzött az első demokratikus választáson. Mianmart addig ugyanis (bő ötven évig) a hadsereg irányította.

A tavalyi parlamenti választást is az NLD nyerte (óriási fölénnyel), ami felháborította a hadsereget és az általa támogatott Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártot (USDP).

Legutóbbi letartóztatása óta a kormányfő attól tart, hogy a főtisztek ismét diktatúrát akarnak bevezetni. Félelme lehet, hogy megalapozott, hiszen a hétfői puccs óta a parlament 476 képviselőjének többsége szintén házi őrizetbe került.

Vin Mjin államfő ellen pedig vádat emeltek a koronavírus-járvány elleni szabályok megsértése miatt. Ha bűnösnek találják, akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Szú Kji talán ennél kevesebbel is megúszhatja az ellene is kezdeményezett jogi eljárást. Azzal vádolják, hogy megsértette a vámelőírásokat és engedély nélkül birtokolt, illetve használt kézi rádió-adóvevőket, amelyekből tízet is találtak háza átkutatásakor. Ezért legrosszabb esetben két év szabadságvesztéssel sújthatják.