2024. április 24., szerda

Új segédtankönyv a közgazdasági szakközépiskoláknak

A Bankvilág a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola közös kiadásában jelent meg

A Bankvilág című segédtankönyv elsősorban közgazdasági szakközépiskolák diákjai számára készült, de azok részére is érdekes lehet, akik betekintést szeretnének nyerni a bankok világába, és többet szeretnének megtudni a hitelek és a biztosítások fajtáiról, illetve a bankrendszer működéséről. Az új kiadvány a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola kiadásában jelent meg. Szerzői Lazić Éva és Loboda Szonja, az iskola szaktanárai. Nem ez az első közös munkájuk, hiszen két évvel ezelőtt jelent meg a Pénzvilág című segédtankönyv, amelyet azóta is használnak a vajdasági magyar diákok a közgazdasági szakközépiskolákban.

A Bankvilág című könyvet pénteken mutatták be Szabadkán, a Magyar Nemzeti Tanács székházában. Az eseményen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, valamint Zombori Imre, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója, Veselin Martinović, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola igazgatója, a zentai, és Gordana Kovačev, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola. Rajtuk kívül jelen voltak a kötet recenzensei, Tóth Kornél, a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója, valamint Nagypál Judit, az iskola szaktanára is.

Zombori Imre köszöntőjében elmondta, hogy a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola tanulói és tanárai nagyon büszkék szaktanáraikra, Lazić Évára és Loboda Szonjára, amiért megírták ezeket a segédtankönyveket.

– Régebben gondot okozott az, hogy nincs magyar nyelvű tankönyv a szaktantárgyak oktatásánál. Digitális világ ide vagy oda, mégis a könyv adja a legrendszerezettebb tudást. Amikor a diákok új dolgokkal ismerkednek meg, csak az anyanyelvükön tudják igazán megérteni azokat. Az alapvető tudásszerzést az anyanyelven kell kezdeni, utána következhet mindez a többi nyelven is. Iskolánk két tanára egy kulcsfontosságú témakörből írt segédtankönyvet. Nem kis munka volt elkészíteni ezt a könyvet. Úgy gondolom, hogy mindez a tanárnők szaktudásának, módszertani és gyakorlati ismereteinek, tapasztalatainak köszönhetően jött létre – emelte ki a szabadkai közgazdasági középiskola igazgatója.

Mint Jerasz Anikó a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy Bankvilág című könyv az előző, Pénzvilághoz hasonlóan a közgazdasági szakközépiskolában tanuló diákoknak szól. Az elmúlt években a tankönyvkiadók figyelme inkább az általános iskolás korosztályra irányult, és az ő számukra adtak ki tankönyveket. Ez az általános iskolai oktatás reformjának köszönthető, amely jövőre ér véget.

– A Magyar Nemzeti Tanács nagy vállalkozásba fogott ebben az évben, hiszen tizennyolc tankönyv fordítását vállaltuk fel a középiskolások részére. Ezek a könyvek a gimnáziumok új tanterve szerint íródtak, de ugyanakkor minden olyan szakközépiskolai irányzaton tudják majd használni tanulóink, ahol lesz állami érettségi. Reményeink szerint ezen tankönyvek után a szakközépiskolák kerülnek majd a középpontba, és ezen intézmények számára kerülnek majd a tankönyvek megírásra, illetve fordításra. A Magyar Nemzeti Tanács nem szeretett volna tétlenül állni és várni, így a segédtankönyvek kiadását irányoztuk elő. A Bankvilág a nyolcadik segédtankönyvünk. Ebből ötöt sikerült kiadnunk a középfokú zeneiskola diákjainak, egyet pedig az elsős középiskolásoknak a szerb, mint nem anyanyelv tantárgyból. Most már ez a második olyan segédtankönyv, amely a közgazdasági szakközépiskolák tanulóinak készült. Arra szeretnénk ösztönözni a tanárokat, hogy legyenek tankönyvek szerzői, hogy azokat a kéziratokat, amelyeket az oktatás során használnak, bocsássák a rendelkezésünkre, mi pedig igyekezni fogunk minden felkérésnek, megkeresésnek eleget tenni, illetve a szükséges segédtankönyveket kiadni, hogy a tanulók ezekből tanulhassanak – hangsúlyozta Jerasz Anikó. Mint hozzátette, a most megjelent könyvet elsősorban a banki és a biztosítási ügyintéző, a pénzforgalmi ügyintéző, a kereskedelmi és a szolgáltatási ügynök, a közgazdasági technikus és az idegenforgalmi technikus szakon tanuló diákok tudják majd használni.

A könyvbemutatón Tóth Kornél, a kötet egyik recenzense, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója beszélgetett a szerzőkkel.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Lazić Éva, a kötet egyik szerzője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a tankönyvpótló kiadványként használható Bankvilág és a korábban megjelent Pénzvilág című segédtankönyvvel lefedték Szerbia pénzügyi és bankügyi rendszerét, kiemelve a hiteleket, a fizetési forgalmat, a bankok ügyvitelét, az elektronikus bankügyvitelt. Az előző kiadványtól eltérően a Bankvilágba több példa, feladat került. Úgy gondolom, hogy a tanárok ezáltal könnyebben tudják majd használni. Hamarosan minden vajdasági közgazdasági szakközépiskola diákjai megkapják ezt a kiadványt is – tudtuk meg Lazić Évától.

A Bankvilág című segédtankönyv másik szerzője, Loboda Szonja kiemelte, hogy a kiadvány abból a célból jött létre, hogy megkönnyítsék a tanulók dolgát, tehát, hogy ne kelljen jegyzetelniük, jegyzetekből vagy kéziratokból tanulniuk.

– A Pénzvilág volt az első segédtankönyvünk, és sok pozitív visszajelzést kaptunk a tanulóktól, pontosan azért, mert bármikor bele lehet lapozni, jegyzetelni, és nem kell a számítógép előtt ülve tanulniuk. Ez motivált bennünket arra, hogy a második résznek is meg kell jelennie – nyilatkozta lapunknak Loboda Szonja.

A könyv ötszáz példányban jelent meg. A szabadkai, a topolyai, a zentai és az óbecsei közgazdasági szakközépiskolák magyar ajkú diákjai a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából ingyenesen megkapják a Bankvilág című kiadványt. A kötet megjelenését a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.