2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Több mint 500 ezer beoltott polgár

A következő két hétben megérkezhet a negyedik fajta oltóanyag

Az eddigiekben mintegy 527 adagnyi vakcinát használtak fel az országban a polgárok immunizációja során, közölte Mihailo Jovanović, az IT- és e-közigazgatási kormányiroda igazgatója, mondván, hogy a védőoltásnak mindkét adagját 19 ezren kapták meg. A beoltottak átlagéletkora több mint 65 év, míg 43 ezren egészségügyi dolgozók, sorolta Mihailo Jovanović, majd megerősítette, hogy keddtől megkezdődik a tömeges revakcináció. Mint azt a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva elmondta, a polgárokat az emlékeztető oltás beadását megelőzően két nappal korábban tájékoztatják az oltás helyéről és időpontjáról, szöveges üzenetben, vagy e-mailben. A második oltást követően mindenki megkapja az oltási bizonylatot, tette hozzá Mihailo Jovanović, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a revakcináció alkalmával nem szükséges semmiféle bizonylatot felmutatni az első oltásról.

EGYMILLIÓAN IGÉNYELTÉK A VÉDŐOLTÁST 

Ana Brnabić miniszterelnök bejelentésének értelmében a következő két hétben megérkezik a negyedik fajta oltóanyag első szállítmánya, de nem pontosított, hogy melyik gyártó védőoltásáról van szó, esetleg az AstraZeneca-áéról, vagy valamelyik másikéról. A kormány első embere az SZRTV-ben vendégeskedve megismételte, hogy a lakosság számához viszonyítva Szerbia a világ ötödik országa, amelyben a legtöbb védőoltás áll rendelkezésre. Az eddigiekben 1,17 millió adagnyi védőoltás érkezett, február végéig újabb mennyiség esedékes, tette hozzá, majd elmondta, hogy eddig nagyjából egymillió polgár jelezte, hogy igényli a védőoltást.

Ami a járványügyi korlátozásokat illeti, a köztársasági egészségügyi válságstáb hétfőn esedékes ülését megelőzően Ana Brnabić közölte, hogy egyelőre nem tervezik enyhíteni a korlátozásokat, „a cél az, hogy a pozitivitás aránya egyszámjegyű legyen”. Mint azt aláhúzta, az Európa más országaiban hatályos szigorú korlátozásokhoz képest a szerbiaiak nem rigorózusak, a polgárok szinte normális életet élhetnek, ezt az állapotot szeretnék megőrizni, hogy mielőbb visszatérhessünk a megszokott életbe.

AZ ÉV VÉGÉIG MEGKEZDIK A GYÁRTÁST

Szerbia kész bármekkora összeget beruházni annak érdekében, hogy megkezdje gyártani a Szputnyik V oltóanyagot, fejtette ki Aleksandar Vučić államfő, aki hiszi, hogy a gyártás még az év végéig megkezdődhet. Vlagyimir Putyin orosz kollégájával nem formálisan már meg is állapodtak a folyamat megkezdéséről, jelentette ki az elnök a B92 hírportál összeállítása szerint.

Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Moszkvában az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel folytatott beszélgetést követően bejelentette, hogy minden készen áll az orosz szakértői küldöttség jövő heti szerbiai látogatására. A küldöttséggel az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium képviselői, valamint a Gamalej Intézet technológusai és az orosz államvezetés a védőoltások bejegyzéséért illetékes szervének a képviselői utaznak Szerbiába. Mint azt Nenad Popović hozzátette, orosz beszélgetőpartnerének szavai szerint Oroszország számára Szerbia prioritást élvez, úgy a vakcinagyártás, mint a védőoltással való folyamatos ellátás tekintetében.

1968 FERTŐZÖTT ORSZÁGSZERTE

A csütörtök és a péntek között eltelt egy napban országszerte 11.854 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1968 eredménye volt pozitív (16,60 százalék). Az említett 24 órában hivatalosan 14 Covid-páciens hunyt el, 4099 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1,01 százalék. Kórházi gyógykezelésre 3987 Covid-páciensnek, mesterséges lélegeztetésre pedig 126-nak van szüksége.

Vajdaságban 353 új fertőzést jegyeztek, a legtöbbet, 96-ot, Újvidéken. A tartományban jelenleg 7679 aktív fertőzést jegyeznek, 2148-at Újvidéken, míg a többi településen ezer alatt alakul ez a szám.